С успешното развитие на ваксините си срещу коронавируса биотехнологичните компании

...
С успешното развитие на ваксините си срещу коронавируса биотехнологичните компании
Коментари Харесай

Какви са колосалните печалби на производителите на К-19 ваксините

С сполучливото развиване на имунизациите си против ковид биотехнологичните компании Biontech и Moderna демонстрираха къде може да е изходът от пандемията на ковид. Постепенно излиза наяве какъв брой голям се оказва комерсиалният и стратегически пробив, реализиран от двата пионера на messenger RNA (mRNA, осведомителна РНК) молекули, които подтикват имунната система, написа.

Успехът на имунизацията евентуално ще катапултира с един размах двете компании от Майнц и Бостън, които към момента нямат други артикули на пазара, измежду 20 до 25-те най-големи по продажби фармацевтични компании в света. В бъдеще те ще разполагат с обилие от запаси, с цел да разширят още повече позицията си на значим мотор за нововъведенията в промишлеността, написа в собствен разбор немският Handelsblatt.

Голям, в случай че не и също толкоз огромен скок напред се обрисува и за основаната в Тюбинген Curevac. Нейната mRNA ваксина против Covid-19 сега към момента се тества във фаза 3 на изследването. Ако даде данни за резултатност, които са толкоз положителни, колкото тези на продуктите от Biontech и Moderna, Curevac също ще се трансформира в изцяло интегрирана фармацевтична компания със мощни финансови запаси за разширение на научните проучвания.

Сега, откакто станаха известни спомагателните данни от ваксинални изследвания, има индикации, че новите ваксини, основани на „ пратениците “ нуклеинови киселини, така наречен Messenger RNA, са водещи освен във връзка с скоростта на развиване, само че и във връзка с успеваемостта и сигурността. Досега нито един от различните способи за имунизиране не се е доближил до това качество на имунизацията. Например, неотдавна бяха обявени разочароващи данни за ваксина от китайския Sinovac от изследване в Бразилия.

Това е успех за технологията на mRNA, както в софтуерно, по този начин и в комерсиално отношение. Глобалната преговорна позиция и ценовата мощност на производителите в действителност се усилиха през последните няколко седмици. Страните по света се бият за имунизациите макар по-високите разноски и по-големите логистични провокации.

Главният изпълнителен шеф на Moderna Стефан Бансел неотдавна даде ясна индикация за финансовите измерения на тези триумфи – в своя презентация. Американската компания към този момент е продала съвсем 520 милиона дози ваксини за настоящата година на обща цена от 11,7 милиарда $. „ И това не е всичко, ние преговаряме за спомагателни контракти за доставка “, акцентира Бансел.

Сделките на Moderna към днешна дата имат междинни продажби от към 22,50 $ на доза. През 2021 година концернът има намерение да създаде до милиард дози, само че при всички случаи най-малко 600 милиона бройки. Следователно размерът на поръчката и евентуалният оборот би трябвало да продължат да нарастват.

Успехът във връзка с Covid евентуално ще бъде още по-сериозен за Biontech, която създаде и продава своята ваксина в съюз с фармацевтичния колос Pfizer. Базираната в Майнц компания нормално е по-предпазлива и към момента не е разгласила финансови прогнози за 2021 година
Pfizer трябваше краткотрайно да понижи размера на доставките до европейските страни, както разгласи в петък групата. Причината е увеличение на индустриалния потенциал. Преди няколко дни обаче двата колегата покачиха индустриалната си цел за настоящата година от 1,3 милиарда на 2 милиарда дози и в този момент я потвърдиха още веднъж.

Според основния изпълнителен шеф на Biontech Угур Сахин към този момент са продадени повече от милиард дози. Осигурените доходи за 2021 година евентуално ще бъдат към 20 милиарда $. Сега със своята ваксина компанията е на пазарите в 45 страни. Като се прибавят и спомагателните размери на производството, общите продажби могат да се приближат до 40 милиарда $.

Все още не е ясно по какъв начин ще се разпределят продажбите сред сътрудниците. Pfizer и Biontech са договорили, че ще си поделят брутната облага, т.е.разликата сред приходите и индустриалните разноски. Според някои анализатори тя може да бъде до 75 % от продажбите - и по този метод 10 до 15 милиарда $ за всеки от двата колегата.

Освен това за Biontech може да има доходи от съюза с Fosun, който създава имунизацията за китайския пазар. Не може да се изключи, че Biontech ще приключи настоящата година с облага и кешова позиция в двуцифрени милиарди евро, пресмята още Handelsblatt.

Такъв ослепителен преход в оперативния бизнес е невиждан в биотехнологичната промишленост. Продажби в размер на няколкостотин милиона $ през първата година след стартирането на продукта нормално се смятат за огромен триумф. Много компании в никакъв случай не съумяват сами да показват ново лекарство на пазара.

Цялата немска биотехнологична промишленост неотдавна реализира доходи от едвам към пет милиарда евро. Притокът на кеш в Biontech през настоящата година ще подхожда почти на това, което немската промишленост е набрала под формата на рисков капитал за две десетилетия.

Още преди триумфа в създаването на имунизацията против Covid експертите по mRNA бяха добре финансирани с помощта на огромни покупко-продажби с фармацевтични компании, обилни кръгове за финансиране и техните първоначални обществени предлагания. Но с навлизането в бизнеса с Covid те към този момент нарастват до измерение, което ще им разреши да продължат още по-агресивен курс в научните проучвания.

И трите пионера в mRNA са решени да употребяват напълно капацитета на своята софтуерна платформа и финансовата си мощ. Biontech не разчита единствено на mRNA. Шефът на компанията Угур Сахин формулира стратегическата цел по следния метод: „ Искаме да изградим световен бизнес и да се превърнем във водеща компания в имунотерапията през 21 век “.

В допълнение към създаването за Covid сега компанията ръководи към дузина клинични планове в проучванията на рака, в това число концепции като индивидуализирани mRNA ваксини, които би трябвало да задействат имунната система против характерни туморни разновидности.

Biontech също по този начин изследва нови клетъчни лечения и тества типичен и биологично дейни фармацевтични съставки, които биха могли да оказват помощ за стимулиране на имунната система или да забавят механизмите за напредък на раковите кафези.

Компанията възнамерява да стартира първите проучвания, свързани с утвърждението, в региона на онкологията през 2021 година и да вкара три от ранните планове в клинична фаза 2. Biontech има намерение да употребява своята mRNA технология по-мащабно, както за създаването на спомагателни ваксини против инфекциозни болести, по този начин и при терапия на рак. Освен всичко друго Biontech работи и върху лекарства, които подтикват телесните кафези да създават антитела против раковите кафези.

В средносрочен проект шефът на компанията Угур Сахин също се стреми да употребява технологията в други лечебни области, като лекуването на автоимунни болести. Преди няколко дни, да вземем за пример, учени от компанията му разгласиха първите опити с животни, при които mRNA е била сполучливо употребена против автоимунното заболяване множествена склероза.

„ Искаме да използваме цялостния капацитет на имунната система “, споделя шефът на Biontech Сахин. „ Той може да ни защищити от заболявания като Covid-19, само че също по този начин взе участие в към 80 % от всички хронични болести. Можем да го използваме за посрещане на медицински потребности в разнообразни болести ".

В същото време Biontech и двамата съперници показват, че създаването на ваксина против ковид няма да завърши с досегашния триумф на продукта. Допълнителни изследвания към този момент са в ход. Biontech също по този начин тества имунизацията при деца и юноши.

Освен това компанията работи по промени, които би трябвало да дадат на имунизацията по-добра непоклатимост и по този метод да разрешат по-дългото ѝ предпазване при по-високи температури.

Ако пандемията на ковид се трансформира в непрестанно събитие с непрекъснато мутиращ вирус, за което понастоящем има известни доказателства, mRNA имунизациите могат да предложат спомагателни преимущества пред конкуриращите се артикули, защото те по принцип могат да бъдат приспособени към нови разновидности на вируси в границите на няколко седмици.

В допълнение, технологията mRNA дава обещание опцията да се повтарят постоянно имунизации, до момента в който векторните ваксини на съперниците, да вземем за пример, рискуват да станат по-малко ефикасни, защото тези ваксини употребяват модифицирани вируси на простуда като преносни средства, против които имунната система развива защитни механизми.

Шефът на Moderna също демонтира огромна убеденост. „ MRNA е най-хубавата платформа за производството на ваксини “, споделя Бансел. Подобно на Biontech, американската компания се стреми да получи утвърждение за имунизацията си и за приложимост при по-млади хора. В допълнение Moderna тества ваксини против други патогени, като грипния вирус и вируса Епщейн-Бар, който предизвиква инфекциозната мононуклеоза и предизвиква някои типове рак.

За разлика от Biontech, американската компания разчита извънредно на mRNA като софтуерна платформа. Амбициите обаче се простират и надалеч оттатък инфекциозните заболявания. Американската компания тества, наред с други неща, няколко медикаменти против рак и ваксини, а също по този начин се стреми да употребява своята технология за справяне с други болести, в това число редки наследствени болести и метаболитни недостатъци.

Едва ли ще има финансови ограничавания за използването на тези тактики нито за Moderna, нито за Biontech. „ Ваксините против Covid, споделя Бансел, са единствено началото “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР