С тържествена церемония в Пловдив беше отбелязана 119-годишнината от избухването

...
С тържествена церемония в Пловдив беше отбелязана 119-годишнината от избухването
Коментари Харесай

Тържествена церемония в Пловдив за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С тържествена гала в Пловдив беше маркирана 119-годишнината от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. Слово пред паметника на българите от източна и западна Тракия и Беломорска Македония, починали в национално-освободителните битки и войните за България произнесе евродепутатът Ангел Джамбазки, 

По думите му Илинденско-Преображенското въстание е най-масовото и най-добре проведеното българско въстание в новата ни история, 

" Защо е значимо да означаваме това въстание като Илинденско-Преображенско-Кръстовденско. Защото единствено по този начин то сплотява цялото българско, етническо землище от Охрид до Черно море. Само по този начин никой в никакъв случай не може да отхвърли българския темперамент на популацията в тези земи. Не може да отхвърли какъв е произхода, характера на хората, които вършат Вътрешната македоно-одринска революционна организация ".

Историята ни сподели, че по тематиката Македония ние другари нямаме, посочи още Ангел Джамбазки. Всяка една от тогавашните Велики сили, а през днешния ден огромни страни в Европа, съгласно него преследва своите цели и постоянно е било за наша сметка:

" Не може да позволяваме вътре в българското общество да ни споделят, че тази тематика е затворена, че имало някакви наднационални полезности, които ние би трябвало да следваме. Нищо сходно в никакъв случай не би трябвало да вършим. Трябва да се опрем на паметта, на достолепието, на храбростта на нашите предшественици, които се борили за единството на българската нация и са воювали за него, и са загивали за него ".

Паметта на героите от въстанието беше почетена с поднасяне на венци и цветя.   
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР