С решение от края на март 2021 г. БАКР -

...
Коментари Харесай

"Инвестбанк" АД с повишен дългосрочен рейтинг

С решение от края на март 2021 година БАКР - " Агенция за кредитен рейтинг " АД, увеличи с една степен кредитния рейтинг на " Инвестбанк " АД. Дългосрочният рейтинг на финансовата институция беше нараснал на B, като вероятността по него още веднъж бе избрана като " постоянна ".

Мониторингът регистрира стабилизиране на финансовите резултати на банката, повишение на финансовата база и финансовата адекватност. И през 2020 година финансовата база на банката резервира позитивна наклонност на повишаване, отчитайки нарастване с 8.4% по отношение на миналата година. Сумата на активите на банката нарастват с 15.9% на годишна база, като към края на декември 2020 година възлизат на 2.201 милиарда лв. при 1.898 милиарда лв. за миналата година.

За същия интервал размерът на привлечените средства от " Инвестбанк " АД отбелязва растеж със 17.2% на годишна база, като усещане прави забележителното нарастване на привлечените средства от корпоративни клиенти - 58.2%. Към края на декември 2020 година привлечените средства от физически лица са в размер на 1.265 милиарда лв., като се регистрира растеж от 39 млн. лв. както при настоящите сметки, по този начин и при срочните депозити.

Собственият капитал на банката възлиза на 246.61 млн. лв. и включва акционерен капитал 155.57 млн. лв., запаси в размер на 91.04 млн. лв., включително неразпределена облага за настоящата година 2.2 млн. лв.. През 2020 година акционерният капитал на банката се усили с 23.9 млн. лв., а запасите набъбнаха с 34.6 млн. лв..

Дейността на " Инвестбанк " АД през 2020 година бе повлияна от пандемията от ковид-19, като банката се включи в програмата на " Българска банка за развиване " АД (ББР АД) за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от ковид-19 и Програма на ББР АД за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на предприятията, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от ковид-19.

През 2020 година " Инвестбанк " АД сполучливо осъществя редица планове, свързани с цифровата й промяна, и предложи на своите клиенти нови новаторски услуги като " Онлайн депозит " и " Онлайн бърз заем ", употребяващи отдалечена идентификация на клиентите и сключване на документите с заоблачен КЕП. Разработен бе и артикул " Бърз заем ", предлаган на гише във финансовите центрове на банката с време на утвърждение до 15 минути. Надградена бе и услугата за интернет банкиране с нови функционалности, спестяващи време и улесняващи клиента. Модернизирана бе и цялата мрежа от банкоматни устройства, осигуряващи удобството и оптималното равнище на обслужване. От края на август 2020 година клиентите на " Инвестбанк " АД към този момент имат опция да правят безконтактни транзакции, вноски на средства по своите сметки, както и да погасяват отговорности по кредитни карти в извънработно време и през почивните дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР