С разрастването на протестите заради убийството на Джордж Флойд расте

...
С разрастването на протестите заради убийството на Джордж Флойд расте
Коментари Харесай

Протестите са благоприятна среда за COVID-19

С разрастването на митингите поради убийството на Джордж Флойд пораства и загрижеността на здравните управляващи, че огромните струвания на хора могат да предизвикат увеличение на случаите на COVID-19. Демонстрациите започнаха във вторник, 26 май, в Минеаполис, където беше погубен Флойд, и от събота, 30 май, обгърнаха повече от 30 града в Съединените щати, в това число Ню Йорк, Чикаго, Детройт, Кълъмбъс, Далас и Лос Анджелис, в някои от които има огнища на вируса.

Вече минаха съвсем 3 месеца, откогато страната стартира да лимитира несъществените пътувания, с цел да възпре инфекцията. Поради неналичието на ваксина или лекуване за ковид, ограничения като спазването на обществена отдалеченост и носенето на защитни маски навън се трансфораха в главния ни инструмент за ограничението на епидемията. И макар че в някои щати защитните ограничения се облекчават, множеството остават на стадий, на който всеобщите събирания като митингите се евентуално рискови поради незнайния брой на хората, които може да се прихванали вируса без да знаят.

„ Ако се вземе поради това, че става въпрос за огромни групи от хора, които не демонстрират признаци, а самата обстановка – в тази ситуация, протестирането – не допуска съблюдаването на разпоредбите за отдалеченост, несъмнено има мотив за паника ”, разяснява доктор Барън Матема, доцент по епидемиология в учебното заведение за публично здраве към Университета Колумбия. „ Това е изключително годно в случаи на конфликти със силите на реда ”, добавя той.

Особена угриженост провокират виковете и възгласите по време на митингите, които основават дребните капчици, посредством които вирусът се популяризира. „ Наистина всичко зависи от това какво разстояние поддържат между тях участниците, само че ми се коства, че всяко всеобщо събиране в ерата на COVID-19 би трябвало да ни тревожи ”, споделя доктор Амеш А. Адалджа, специалист по инфекциозни болести и старши помощник в центъра за здравна сигурност Джонс Хопкинс. „ Знаем, че няма да се отървем от вируса до момента в който не се появи ваксина. Всяко обществено взаимоотношение, при което хората се намират на по-малко от 2 метра един от различен, основава опция за вируса да се популяризира ”, добавя Адалджа.

Протестирането в условия на пандемия ни изправя и пред други провокации. Например доктор Ели Сааде, експерт по заразни заболявания, показва, че в случай че участник в митинг е изложен на сълзотворен газ, това ще раздразни кожата му и може да го накара да смъкна маската си. „ По време на митинг хората се събират компактно дружно. Плюс това, става въпрос за непредсказуема обстановка. Носенето на маска може да не се окаже приоритет за присъстващите, което несъмнено покачва риска от зараза ”, показва той.

През април имаше митинги против карантинните ограничения в Уисконсин, Кентъки, Северна Каролина и Охайо, участниците в които си навлякоха рецензии, че подценяват разпоредбите за отдалеченост. Въпреки че медийните изявления в този интервал обвързаха митингите със скока в случаите на COVID-19 в тези щати, няма доказателство, че точно демонстрациите са довели до растеж на инфектираните. За да е станало по този начин, броят на случаите е трябвало да се усили почти 14 дни след митингите. Д-р Адалджа твърди, че до момента не разполага с данни, от които може да се извади заключението, че участниците в митингите са прихванали вируса с по-високи темпове в сранение с останалите.

При сегашната вълна от митинги съществуващото расово неравноправие в региона на здравните грижи също може да утежни ситуацията. „ За страдание, афроамериканците са непропорционално по-силно наранени от пандемията. Също по този начин, те са непропорционално високо показани на митингите. Така че, това е още една причина за терзание ”, споделя доктор Сааде.

На тези, които възнамеряват да вземат участие в демонстрациите, лекарите предлагат да носят маски и да се постараят да поддържат повече отдалеченост, доколкото го разрешават събитията. Като покриваме лицата си, освен предпазваме другите от това несъзнателно да ги заразим, показва доктор Сааде, само че и пазиме самите себе си, когато сме част от огромна навалица. „ Проблемът е, че когато сме доста близо до други хора, тяхната слюнка или слуз могат да попаднат върху лицата ни. Носенето на маска понижава риска ”, акцентира доктор Сааде.

На брифинг на 30 май губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също прикани участниците в митингите да не не помнят маските си. „ Имате право да демонстрирате, имате право да протестирате, Бог да благослови Америка ”, сподели той. „ Но нямате право да заразявате други хора. Нямата право да се държите по метод, който може да заплаши публичното здраве... Протестирайте с маски на лицата. ”

И макар че сълзотворният газ може да раздразни кожата, когато проникне през маската, лекарите споделят, че има и други типове защитни средства, с които да се защитим и от газа, и от вируса. „ Добра концепция е да се носят защитни очила за очите ”, предлага доктор Матема. Но в това време добавя: „ Дори с очила и маски най-хубавото, което можем да създадем при използването на сълзотворен газ, е просто да се отстраним. ” Той още предлага на протестиращите да си носят топлоустойчиви ръкавици и вода.

В последна сметка, съгласно доктор Сааде физическите опасности при митингите постоянно са налице, без значение дали сме в обстановката на пандемия или не, и хората би трябвало да претеглят изгодите и вредите от присъединяване: „ COVID-19 е следващият риск. Това не значи, че не би трябвало да протестираме, а просто, че би трябвало да бъдем още по-предпазливи. ”

---------

Заглавието е на редакцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР