Днес, 25 юни, е Денят на данъчната свобода в Гърция,

...
Днес, 25 юни, е Денят на данъчната свобода в Гърция,
Коментари Харесай

Гърците работят половин година, за да платят данъците си

Днес, 25 юни, е Денят на данъчната независимост в Гърция, т.е. датата, след която теоретично данъкоплатците престават да работят за налози и стартират да изкарват пари за себе си, излиза наяве от обява на гръцката новинарска организация АНА-МПА.

За десети следващ път Центърът за демократични проучвания показва в Гърция изследването си за Деня на данъчната независимост, т.е. датата, на която гръцките данъкоплатци биха били свободни от тежестта на налозите и другите заплащания към страната, в случай че с трудовите си приходи трябваше, преди да покрият личните си потребности, да изплатят първо обществените си отговорности. 

По-конкретно мозъчният концерн оповестява, че “през 175 от 365 дни в годината през 2024 година се планува да работим единствено с цел да платим налозите си и заплащанията към страната, като Денят на данъчната независимост тази година настава на 25 юни – усъвършенстване с 3 дни спрямо 2023 година и с 9 дни спрямо 2022 година “

Гърците ще работят по-дълго

При това „ 175-те дни работа за страната, които се предвиждат за 2024 година, са най-ниската данъчна тежест през последните 10 години “, се споделя в известието, в което се прибавя, че „ от 2019 година до прогнозите за 2024 година данъчното задължение е намаляло с 6 дни - от 181 на 175 дни. “

 istock istock
Центърът за демократични проучвания прецизира обаче, че „ в случай че се вземе поради дефицитът на общото ръководство за 2024 година, който съставлява бъдещи налози, тогава денят на данъчната независимост за 2024 година ще пристигна 5 дни по-късно, на 30 юни “.

В съпоставяне с останалите страни членки на Европейски Съюз „ Гърция има 11-ото най-ниско данъчно задължение (с отчитане на дефицитите), като усъвършенства резултата си с 10 позиции спрямо 2022 година, когато е била на 21-о място. “

Масови инспекции за подправени артикули в Гърция

На въпрос до каква степен налозите на гърците се употребяват дейно, от Центъра дават отговор, че „ съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) удовлетвореността на гръцките жители (през 2023 г.) от системата на опазването на здравето е най-ниско измежду 21 страни членки на Европейски Съюз, за които има данни, а в това време във връзка с удовлетвореността на жителите от просветителната и правосъдната система страната се намира надлежно на 16-о и 17-о място “.

В коментар на резултатите от тази година основният шеф на Центъра за демократични проучвания Никос Робапас съобщи: „ Намаляването на данъчното задължение, което се записва през последните години във връзка с Деня на данъчната независимост, е един положителен развой на първо място за жителите и семействата, които са изправени пред вълната на повишаването. Намаляването на данъчното облагане се чака да усъвършенства позицията на Гърция и в Индекса на икономическата независимост (...), като по този метод укрепи вероятностите за вложения в страната. При всяко състояние намаляването на данъчното задължение, само че и по-нататъшната акомодация на данъчната система в посока на по-голямо опростяване, индиферентност и непоклатимост, би трябвало да продължат. Устойчивата, елементарна, неутрална и постоянна данъчна система е причина за динамичното развиване на страната, за действителното увеличение на приходите на семействата, както и за устойчивото увеличение на държавните доходи “, споделя в умозаключение Никос Робапас.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР