С процедурни хватки управляващото мнозинство в Столичния общински съвет –

...
С процедурни хватки управляващото мнозинство в Столичния общински съвет –
Коментари Харесай

ГЕРБ овладяха единствената независима комисия в СОС

С процедурни хватки ръководещото болшинство в Столичния общински съвет – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “, овладяха единствената непрекъсната комисия в градския парламент, над която до момента те нямаха надзор. Става дума за комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Досега тя се състоеше от 15 души, от които упоменатите политически групи имаха единствено седем представители. Останалите осем бяха на опозицията в лицето на „ Демократична България “, Българска социалистическа партия и Борис Бонев от „ Спаси София “. След вчерашната сесия на СОС обаче въпросната комисия към този момент се състои от 17 члена, като и двамата нови представителя в нея са от редиците на ГЕРБ и на „ Атака “.

Претекст за старта на интервенцията по преодоляването на архитектурната комисия стана избирането на нови членове на Столичния общински съвет и разпределението по комисии. Както е известно, наскоро съветът бе изоставен от водача на „ Атака “ Волен Сидеров, на чието място като нов общински консултант през днешния ден се закле някогашният основен проектант на регион „ Младост “ Румен Русев, който също е представител на „ Атака “. По предложение на общинския консултант Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация в началото Русев трябваше да бъде разпределен като член на комисията по запазване на околната среда. След като постави клетва като общинар обаче самият Русев изиска да бъде изпратен в упоменатата комисия по устройство на територията. Мотивът бе, че неговото обучение и експертиза са в тази сфера. Последва митинг на опозицията, защото съгласно предходно решение на СОС тази комисия се състои от 15 члена. От ГЕРБ обаче незабавно предложиха числеността й да бъде увеличена на 17 души, като за втори нов нейн член предложиха представителят на ГЕРБ Ирина Йорданова.

Предложението на ръководещите възмути опозиционните групи и „ Демократична България “, Българска социалистическа партия и Борис Бонев напуснаха съвещанието. Това обаче не спря болшинството и единствено след броени минути комисията по градската среда към този момент се състоеше от 17 души, 9 от които към този момент са представители на ръководещите.

Архитектурната комисия е една от най-ключовите в СОС, защото през нея минават редица значими отчети, по които тя е водеща комисия. Затова от решенията й зависи дали въпросните отчети ще стигнат до гласоподаване на сесия или ще бъдат върнати. Както „ Сега “ неведнъж писа, точно на това, че до момента ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “ нямаха болшинство в нея, се дължеше и блокирането на едно от най-съмнителните претенции на властта в София в последните месеци. Става дума за предлагането идващото продължение на метрото в София да не е към някой от гъстонаселените квартали на столицата като Студентски град или с нов лъч в „ Люлин “, а да е към Околовръстното шосе и към новостроящите се затворени комплекси в подножието на Витоша. Въпросното искане към този момент няколко пъти не съумя да мине през архитектурната комисия, само че след днешното увеличение на числения състав с представители на ръководещото болшинство пътят пред него наподобява изцяло открит.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР