С промените се предлага държавната политика в областта на пощенските

...
С промените се предлага държавната политика в областта на пощенските
Коментари Харесай

Депутатите одобриха изваждането на „Български пощи“ от транспортното министерство

С измененията се предлага държавната политика в региона на пощенските услуги и маркоиздаването да се реализира от избран с разпореждане на Министерския съвет заместител министър-председател, се показва в отчета на отрасловата комисия по превоз и известия.

В хода на дебата от „ Продължаваме Промяната “ и „ Българска социалистическа партия за България “ застъпиха тезата, че със законопроекта ще се модернизират „ Български пощи “ ЕАД. Сред причините за изваждането им от Министерство на превоза и известията е превръщането на пощенските клонове в центрове за сложно административно обслужване.

От ГЕРБ-СДС възразиха като показаха, че законодателната смяна е само за да се избегне спорът на ползи на министъра на превоза Николай Събев, който е притежател на спедиторска компания. 

От „ Възраждане “ също възразиха, като показаха, че няма да поддържат предлагането. Костадин Костадинов, ръководител на ПГ „ Възраждане “ изясни, че предлагането буди неразбиране. По думите му „ Български пощи “ от години насам са в положение, което, по думите му, е меко казано плачевно и грижите, които се поставят за тях, явно не са положителни.

„ Настоящият министър на превоза е един от положителните специалисти в този отрасъл. След като от два гаража е съумял да направи империя, явно е добър ”, изясни Костадинов и съобщи, че буди огромно неразбиране прехвърлянето на пощите от ръцете на човек, който би могъл да оправи тази компания. 

Благовест Белев от „ Продължаваме Промяната “ сподели, че „ Български пощи “ са част от сериозната инфраструктура на страната и би трябвало да бъдат ръководени не апропо, а целево. Той уточни, че структурната смяна е част от съдружното съглашение, обвързвано с административната промяна, тъй че жителите да бъдат обслужвани на едно гише. Той акцентира, че това е единственият оператор, който доближава до дребни обитаеми места. 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС настоя, че цялата концепция на законопроекта е спорът на ползи.  

Колегата му Росен Желязков добави, че това не е законопроект за „ Български пощи “, защото прекосяването им към вицепремиера Калина Константинова към този момент е станало с акт на Министерския съвет.  Депутатът означи, че макар изваждането на електронното ръководство и в този момент на известията от ресорите на Министерство на превоза и известията, електронните известия остават към транспортното ведомство. По думите на Желязков в съдружното съглашение няма нито един ред за този значим бранш в българската стопанска система - известията. Депутатът изясни, че в този бранш на известията влизат телекомуникации и пощенски услуги.

„ Ние сега изваждаме пощенските услуги, в който бранш са ангажирани над 230 предприятия, от които над 78 са интензивно настоящи пощенски оператори, от отрасловия министър на превоза към вицепремиера Калина Константинова ”, изясни депутатът.

По думите му това е скъсване на политиката. Желязков изясни, че Калина Константинова като вицепремиер реализира политики по хоризонтала, а не по вертикала. Той бе безапелационен, че въпросните промени нямат своята естествена логичност. 

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на  ДПС съобщи, че цялото упражнение през днешния ден, което вършат депутатите, е с цел да избегнат спора на интерес на министъра на превоза. По думите му това е единственият мотив за приемането на този законопроект. Той сложи въпроса за експертния потенциал на вицепремиера, който ще поеме ръководството на " Български пощи ". Летифов уточни, че от въпрос към Калина Константинова, ставало ясно, че от една страна ще се усъвършенства материалното положение на " Български пощи ", а въпреки това ще се усъвършенства положението им. Летифов означи, че 2340 са пощенските станции в дребни обитаеми места, а 240 в обитаеми места с под 100 поданици. 1304 се намират в обитаеми места с под 800 поданици. " Разбирайте, че оптимизацията им вещае гибел на тези пощенски станции ", сподели депутатът.  

Настимир Ананиев настоя, че пощите не са неефективно ръководени и по тази причина би трябвало да отидат при вицепремиера по дейно ръководство. 

Новините на NOVA - към този момент в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още вести харесайте и страницата ни във Фейсбук.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР