С пролетното обострение на сирийските фронтове Ердоган отвори шлюзовете и

...
С пролетното обострение на сирийските фронтове Ердоган отвори шлюзовете и
Коментари Харесай

Тръбата на “Бежански поток” между гърдите на Европа

С пролетното обострение на сирийските фронтове Ердоган отвори шлюзовете и пусна бежанците към Гърция.
Към България потокът е слаб, тъй като съгласно Борисов Тайпи доста го почита и имат специфични връзки. Башбаканът (от турски - министър-председателят) отиде на специфични диалози в Турция и както нормално заведе левия си културен тестис (сол ташак) Вежди Рашидов. На домакина ББ изясни: “Е, довел съм ти тука твоя другар, ефендито… ”
Вежди Рашидов, както нормално, изяснява геополитиката малко кръчмарски. “Да седнем на една маса и да се разберем… Путин и Ердоган да седнат на една маса… европейските водачи и Ердоган да седнат на една маса ”. А Борисов обърна наобратно лафа “аз съм елементарен и вие сте елементарни ” и към този момент повтаря в несвяст: “Мъдрост, би трябвало да проявим мъдрост и да намерим дипломатическо решение ”.
Мъдростта си е мъдрост, обаче да забележим по какъв начин стоят нещата в реалност.
Докато се чудихме по какъв начин тъкмо се управлява и насочва мигрантския поток, излезе едно видео, снимано с телефон - на него се вижда, че турски служители на реда принудително пращат мигранти - дами и деца, към гръцката граница.
“Специалните връзки ” сред Борисов и Ердоган се показват в нещо доста просто. Ердоган имаше един другар и сподвижник на име Гюлен. Както постоянно става сред другари с бизнес - в един миг бизнесът скапва човешките връзки, Цветан Василев бяга в Гърция, Васил Божков бяга в Емирствата, а какво става с бизнеса им, към този момент не е тяхна работа. Така и Ердоган си реши разликите с някогашния другар Гюлен - инсценира прелом от негово име, след което стартира зверски репресии против публицисти, предприемачи и всевъзможни неправилни хора, като всички репресии минават под графата “борба с гюленизма ”. Когато на наша територия се разхожда някой подобен гюленист или наклеветен за гюленист - нашите служби го събират от улицата, качват го на камионетка и го мигрират към турската граница да си го вършат турците каквото желаят - в случай че желаят и мигрант могат да го създадат и да го качат на някоя лодка за Гърция без документи. А не като Сърбия и Емирствата, които си стискат Цветан Василев и Васил Божков и си им прибират парите вместо да ги пратят на Гешев, който да изправи тези новонегодници пред нашето правораздаване.
Другата линия, която Ердоган харесва у Борисов, е че нашият му вика аго, с цел да му стане драго - и по този начин за момента Борисов/Ердоган щадят българската граница, само че натискат гръцката. Понеже гърците не предават по този начин абсолютно “гюленисти ” и не викат “аго-драго ”.
И също така гръцко издателство пусна ново издание на “Бай Ганьо ” с Бойко Борисов на корицата - още една причина да се накаже гръцката страна и даже би трябвало да им измислим някакви наказания!
Не по този начин елементарни са нещата обаче с по-важните играчи в Сирия - император Путин и султан Ердоган.
Тия двама мъже се държат като гей двойка с проблеми. Пред хората се държат отзивчиво, но в Сирия се бият свиреп кой да изхвърли боклука и кой да измие чиниите. Докато на Балканите си стискат ръцете за Турски поток и дори дават на Борисов да им поддържа тръбите, в Сирия ползите на тези двама диктатори са кръстосани ятагани - Путин поддържа Асад, само че Ердоган си има свои проекти за дълготрайно наличие в Сирия, което включва колене на кюрди и търговия с контрабанден, приказно на ниска цена нефт. В същото време Путин продава на Ердоган оръжие, което интензивно се използва в Сирия.
С две думи - на Балканите Путин и Ердоган кръстосват нежно тръби, в Сирия кръстосват ятагани. Тия си буха една среща и в Москва - в опит да преодолеят разликите си по сирийския въпрос.
Без спекулативни прогнози, единствено ще напомня исторически, че всичките Руско-турски войни са започвали в сходна конюнктура - ние тука вършим бизнес и сме огромни другари, но на места ни се разминават ползите, обикновено е да имаме разлики за Крим или Сирия например…
 
Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР