С продажбата на общински сгради, запечатването на заведения и проверката

...
С продажбата на общински сгради, запечатването на заведения и проверката
Коментари Харесай

НАП: С продажбата на общински сгради и запечатването на заведения само изпълняваме закона

С продажбата на общински здания, запечатването на заведения и инспекцията на Лозан Панов Националната организация за приходите (НАП) единствено извършва закона. Това сподели представителят на Агенцията Росен Бъчваров в предаването „ Тази заран “ по bTV.

Сгради за обмен в Мизия

Сгради в община Мизия в действителност са оповестени за обмен и това е едно от 30 хиляди изпълнителни каузи, по които сътрудниците работят интензивно в последните 6 – 7 месеца, сподели Бъчваров. Всички тези недвижими парцели, както и коли, са разказани през март, първият търг е извършен в края юли, само че никой не се е явил, идващият търг ще е през септември.

Припомнете си за случая във видеото:

--> Кметът не е изолирана фигура от Общината, тя натрупа отговорности от дълго време. В медиите се приказва за случая от три дни, само че през последната година е имало към 10 срещи с кмета, с основния счетоводител за разискване на благоприятни условия за заплащане. Общината освен не съумява да погаси отговорностите си, а натрупа нови, уточни гостът. Това е общоприет развой, законът не може изборно да се ползва по отношение на компания с оборот 2 млн. и по едно и също време с това да не се ползва по отношение на общината. Това не е дефинитивно и извънредно решение. Ако до периода на подаване на оферти Общината събере 20% от задължението си и поеме ангажимент да заплаща отсега нататък, процедурата ще бъде спряна. Става въпрос за 20% от седемцифрена сума, която не е признато да разисквам обществено. Двата милиона лв., които Общината желае да изтегли като заем, са повече от дължимото дружно с лихвите, изясни той.

Национална агенция за приходите събира налози и осигурителни вноски. В случая общината има такива отговорности, ние я третираме като всеки различен, акцентира Бъчваров.

Запечатани заведения

Говорителят на Национална агенция за приходите удостовери, че в Приморско са затворени пет известни заведения. Те са запечатани поради укриване на оборот.

В последните близо два месеца са затворени 120 заведения по морето и почти 2000 в цялата страна.

Мярката за запечатване е нова – от 2017 година Тя беше въведена „ не без мощния принос на „ Слънчев бряг “. Глобите по данъчното законодателство са закрепени – дали става дума за сергия, или за заведение с съвсем шестцифрен оборот на вечер – санкцията е една и съща. И в случай че на един малък търговец наложите санкция от 2000 лева, тя може да се окаже съдбовна за дребния бизнес, само че когато някой прави 70 – 80 000 дневен оборот, да го санкциите с тази сума може да е търпима такса. По тази причина законодателят уреди запечатването като механизъм и то наподобява има много мощен възпиращ и образователен резултат. Юлският оборот единствено по Черноморието доближи 850 млн. лева, августовският ще надвиши 1 милиарда, сподели Бъчваров.

Той увери, че инспекциите ще продължат на всички места. Очакваме като краен резултат не връх на санкциите и наказателните постановления, а постоянен растеж на оборота и по-добро съблюдаване на закона, сподели гостът.

Проверката на Лозан Панов

В последните години със Сметната палата работим по законоустановен механизъм – тя подава в Национална агенция за приходите информация за всички, които съгласно Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности са позволили някакво отклоняване. Тази година има 48 души, които са позволили някакъв тип отклоняване от този закон, в листата попада и Панов. На всички тях са предоставени инспекции, сподели представителят.

Има диалог във връзка с това по кое време се ползва Законът за правосъдната власт във връзка с магистрати и по кое време Законът за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, само че ние се занимаваме с подадената към нас информация от Сметната палата и по еднакъв метод и без оглед на това дали става дума за магистрат, или за който и да е различен, правим инспекция, уточни той.

Лозан Панов уточни, че е подал декларацията си пред Инспектората на Висшия правосъден съвет (ВСС), както се изисква от новите правила и по отношение на измененията в Закона за правосъдната глас. Според критици обаче той би трябвало да подаде данъчната си декларация по другия закон, с цел да са обществено декларирани.

Не мога да вземам страна. Ако съществува спор, той би трябвало да бъде разтълкуван сред Сметната палата и Висш съдебен съвет кои магистрати пред кой орган подават. Политически диалог в нашата работа не може да има, отсече Бъчваров.

Вижте целия диалог във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР