С приемането на Финландия и Швеция територията на НАТО ще

...
С приемането на Финландия и Швеция територията на НАТО ще
Коментари Харесай

Какво ще донесат Финландия и Швеция на НАТО


С приемането на Финландия и Швеция територията на НАТО ще нарасне с 16 %, а дължината на границите с Русия ще се усили съвсем двойно. Какво още ще донесат двете северни страни в отбранителния съюз?

В продължение на няколко десетилетия поддържаше политика на боен неутралитет, въпреки напоследък да разшири съдействието си с НАТО. " Отношенията ни с Русия бяха обичайно прагматични, само че след се разгоря необятна полемика за изводите, които би трябвало да се извлекат от това. И бързо стана ясно, че най-хубавият вид, ", сподели финландският министър на защитата Анти Кайконен. По негови данни 85 процента от финландците поддържат влизането на страната в Алианса. " Това е даже повече от броя на поддръжниците на НАТО в държавите членки ", споделя той.

За решаващи са били две дати, споделя министърът на защитата Пол Йонсон. Първата е 17 декември 2021 година, когато съветският външен министър Сергей Лавров представи проекта си за контракт за новата архитектура за сигурност в Европа. Според Йонсон той на процедура би дал на правото на несъгласие върху решенията в региона на политиката за сигурност в Европа. " Освен това съгласно този съветски план страните от НАТО би трябвало да понижат капацитета си до равнището от 1997 година, което би принудило Швеция да приключи съдействието си с отбранителния съюз. Това бе недопустимо за нас. "
Редакцията предлага
На 24 февруари стана ясно, че Русия е подготвена да поеме по-големи политически и военни опасности, в сравнение с са очаквали шведите. " Вече видяхме това в Грузия, Сирия, Казахстан и Беларус ", показва Йонсон., който планува групова защита при положение на нахлуване против една от страните членки.

Алиансът ще стане по-силен с разширението на север

, организират взаимни учения и имат отлични военни и промишлени качества и структури. Така прави оценка капацитета им някогашният висш главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Бридлав. " С присъединението на тези страни ние на часа ще станем по-силни и по-боеспособни ", сподели той, като изрази страдание, че Финландия и Швеция не са подали молба за присъединение към НАТО по-рано - след първото навлизане на Русия в през 2014 година.

Финландската войска, която е една от най-големите в Европа, има 280 000 военнослужещи плюс един милион добре подготвени резервисти, показва Анти Кайконен. Нейната артилерия е най-мощната измежду европейските сътрудници на НАТО и разполага с 64 изтребителя-бомбардировача F35.  " Винаги сме се грижили за отбранителния си потенциал, постоянно сме били нащрек - освен по време на Студената война, запазихме всеобщата военна работа, инвестирахме в отбранителния си потенциал, а от 90-те години на предишния век интензивно развиваме съдействие със страните от НАТО ", акцентира Кайконен. Той предвижда, че до 2-3 години финландските въоръжени сили ще бъдат изцяло интегрирани във военните структури на НАТО.

Шведската войска разполага с съоръжение на най-високо равнище. Модерни военновъздушни сили, противоракетни системи " Пейтриът ", подводници, както и опит в бойни интервенции в рискови условия, при ниски температури - изброява Пол Йонсон. Според него до 2028 година страната ще изразходва до три процента от Брутният вътрешен продукт за отбрана при избрана от НАТО норма две на 100.

НАТО ще управлява излазите от Балтийско море

Норвегия е удовлетворена от разширението на НАТО по северния фланг. Нейният министър на защитата Бьорн Арилд Грам счита, че Финландия и Швеция от дълго време са подготвени за участие в Алианса. Норвегия е подготвена по всякакъв начин да подкрепи консолидираното на техните въоръжени сили в структурите на НАТО и да даде територията си за директно прекосяване на войски и оръжия, които да бъдат ситуирани в Швеция и Финландия.

След разширението територията на НАТО ще се усили с 16 %, а дължината на границите на Алианса с Русия ще се усили съвсем двойно, споделя Грим. Територията на съдружниците ще се простира от далечния север до Средиземно море.

Занапред в южната част на Скандинавския полуостров НАТО ще управлява излазите от Балтийско море и по този начин ще ограничи военните благоприятни условия на Русия да оперира в международния океан. " и укрепи нашата сигурност ", уверен е Грам.

 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР