С премиерния спектакъл „Огнивото“ по Ханс Кристиян Андересен на режисьора

...
С премиерния спектакъл „Огнивото“ по Ханс Кристиян Андересен на режисьора
Коментари Харесай

Лом тържествено отбеляза 165 години от основаването на читалището и театъра /снимки/

С премиерния театър „ Огнивото “ по Ханс Кристиян Андересен на режисьора Николай Априлов, Театрални дни на името на Кръстьо Пишурка, ученическа кръгла маса, празничен хоровод, лекоатлетическа щафета и акробатична комбинация Лом отбелязва 165 години от основаването на първото читалище и първото театрално зрелище.
Празникът стартира с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка, където с едноминутно безмълвие беше почетена паметта на основоположника на читалищното дело и българския спектакъл. След празничния концерт, на формалната гала ръководителят на НЧ "Постоянство 1856 " Недялка Трайкова напомни началото и върховете в развиването на читалищното дело и театъра в Лом и тяхната непреходна стойност и значителност за подсилване и поддържане на българския дух, на българската култура и просвета. „ Нека се поучим от мъдростта, която ни дава притчата за скалата, която била пробита от планинския поток с неизменност. Да пребъде делото на Кръстьо Пишрка, на ломското читалище и спектакъл! “ – сподели Недялка Трайкова.
„ Несъмнено ломското читалище е културно-историческата емблема на Лом. То е нашата горделивост. То е нашата вяра, то е нещо, което никой не може да ни отнеме. И през днешния ден в национално читалище „ Постоянство “ гори и се поддържа живият огън на изкуството и просветата. Читалищните сформира ни радват с театрални представления, концерти, балет, национални танци и детско творчество. Читалищната библиотека притегля стотици деца, младежи и възрастни, с цел да ги вкара в чудния свят на книгите. И всичко това се случва под гостолюбивата стряха на ломското читалище, както споделя проф. Севелина Гьорова. В тази гостолюбива стряха не е спирал да кипи нравствен живот, само че тази стряха би трябвало да бъде поддържана и приветлива. И освен поради юбилея, само че се постарахме да възстановим северната фасада на читалището, а за следващата година сме планували и ремонт на останалата част от тази величествена постройка. Това е нашият непретенциозен принос. Нека да пазим жив и избухлив огъня на духовността, да следваме оня ентусиазъм за просвещение на основателите на читалищното и театралното дело и да го предадем на бъдещите генерации, на нашите деца! А на вас, дейци на културата и изкуството от национално читалище „ Постоянство “, поисквам да сте здрави и да продължавате да ни радвате с креативните си изяви! “ – сподели кметът доктор Георги Гаврилов. Той разгласи, че режисьорът Николай Априлов ще бъде почетен със званието „ Почетен жител на Лом “.
Поздравления във връзка юбилея сервираха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, проф. д.ик.н. Стоян Денчев – Почетен ръководител на Съюза на българските читалища, Даниел Лалев – зам.-председател на Съюза на българските читалища, който връчи юбилейна „ Златна звезда “ на НЧ „ Постоянство 1856 “, Пламен Александров – ръководител на ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови “ – Свищов. Поздравителни адреси изпратиха Президенът на Република България Румен Радев, Министерството на културата, регионалния шеф на Монтана Валери Димитров, Община Монтана, Община Враца, читалища, културни институции, неправителствени организации и жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР