Момиченце на 8 години от Видин дари косата си за

...
Момиченце на 8 години от Видин дари косата си за
Коментари Харесай

За пример: 8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Момиченце на 8 години от Видин подари косата си за идея, научи организация BulNews.
Даряването на коса е доблестен акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които минават през сложния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба постоянно има надълбоко прочувствено и психическо влияние, тъй като понижава тяхното самочувствие и обществена убеденост. В този подтекст даряването на коса се трансформира в един доблестен акт, освен на съпричастност, само че и подобен, който вдъхва наслада и вяра. 
За осемгодишната Юлияна от Видин това да дариш косата си за изработката на перука, е нещо доста съкровено, тъй като, както тя споделя, за всяко едно момиче косата е нещо доста значимо и мъчно се разделя с нея. Но когато е в името на сходна идея, нещата се осмислят.
" Дарих си косата. Не знаех, че би трябвало да се подстригвам, само че след това мама ми сподели, че косата ми е към този момент доста дълга, става топло и би трябвало да я подстрижа. Каза ми, че в случай че желая, мога да я даря. От нея разбрах за това. Тя ще отиде за перуки, за деца, заболели от рак. Първо бях малко обезпокоена, като гледах къде поставят ластичките, започнах да трептя. Като ми отрязаха първата част на косата бях в потрес. Тя е къса, до раменете е. След като я махната цялата беше по-добре. Още не съм привикнала. Свикнала съм, като си върша опашка, косата ми да се размята на всички места - в този момент няма коса. За да я дариш, би трябвало да ти е хубава косата, поддържана и май да не е боядисвана. Аз поставям едни пръскала за разресване, кристали, с цел да е по-бляскава, доста неща. Трябва да се поддържа. Искам да кажа на децата без коса, че ще се оправят, ще оздравеят и ще имат тяхна коса ", споделя 8-годишната Юлияна.
Идеята за даряване на коса за изработването на перуки има дълга история, датираща още от края на 90-те години на ХХ век. С течение на времето сходни начинания се разпространиха по целия свят, в това число и в България. Един от хората, които създава перуки за онкоболни и нуждаещи се е Вили Боршукова, която от 35 години е перукер, през днешния ден и ръководител на Асоциация " Промени живота си в този момент ". Самата тя се сблъсква с подлата болест през 2010 година, което я тласка към активността, която практикува в този момент.
" Една моя другарка ми сподели, че желае да си отреже косата и ми предложи да направя една перука за някое дете - това става 2011 година. Казах ѝ, че ще го създадем, ще съберем още малко коса, тъй като от една коса не може да излезе една цяла перука, би трябвало да са няколко, защото има разчистване на косъма, късите косми се махат, има много неща по направата на перуката. Така направихме една перука за едно малко детенце, което беше на 4 годинки и я дарихме. Просто не мога да ви опиша това, което виждаш в детските очи, в очите на родителите, този водопад от страсти, от признателност и ти самият започваш да се чувстваш скъп, че си оказал помощ на нуждаещ се. Така взех решение, че ще оказвам помощ на такива хора, в потребност. Създадохме " Промени живота си в този момент ", по този начин се споделя нашето съдружие, което се занимава напълно с помощ към онкологично заболели хора, които са изгубили косата си и минават през тази страшна болест. След това последва една вълна на съпричастност - хората започнаха да си режат косите, мои другари, щерка ми си отряза косата. Дори изобщо не допусках, че ще стане толкоз всеобщо, толкоз грандиозно и хората по този начин ще желаят да се включат в нашата идея ", споделя още тя.
Вили Боршукова предизвести тези, които желаят да дарят косата си за сходна идея, да внимават къде и при кого го вършат, защото има фризьори, които злоупотребяват с това. Посъветва да проучат деликатно и по-късно да прибегнат до това решение. Коментира, че би трябвало да има повече публичност за това, за процесите на направа и условията за подаяние, с цел да се избегнат неприятни обстановки.
" Аз желая да Ви благодаря, че сте решили да дадете публичност за изискванията, които се изискват при даряване на една коса. Благодаря Ви за това, че ще отделите ефирно време, с цел да разкажете на вашите слушатели това, което би трябвало и това, което е в действителност належащо, с цел да се помогне, тъй като това е един обвързван развой сред донори, перукери и фризьори ", сподели още тя./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР