С последните промени в Закона за енергетиката на практика всяка

...
С последните промени в Закона за енергетиката на практика всяка
Коментари Харесай

Нови играчи изгряват на свободния пазар на ток

С последните промени в Закона за енергетиката на процедура всяка компания, в това число и най-малката, е задължена след 1 октомври да излезе на либерализирания пазар и посредством него да се доставя с ток. Това обаче допуска освен многообразие от цени и благоприятни условия за избор, само че и отговорности за потребителите.

В момента услуги по доставка на електрическа енергия оферират 49 търговци на ток. Техният лист, с малко забавяне, бе оповестен на страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране. И до 10 септември даже всяка аптека, ортодонт, адвокатската адвокатска фирма или хранителен магазин у нас, би трябвало да избере своя снабдител.

Разбира се, с наближаването на крайните периодите за либерализация самите търговци на ток стават все по-активни. Очаква се техните оферти за привличането на нови клиенти да са задоволително ясни, тъй като и до момента огромна част от дребният бизнес няма никаква концепция за какво и по какъв начин би трябвало да сменя доставчика си.

Едни от най-големите търговци на електрическа енергия

са сдружения в структурите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Такива са ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Трейд България, Енерго-Про Енергийни услуги, Енерго-Про продажби, ЕВН България Електроснабдяване и ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп. И няма да е никаква изненада, в случай че множеството от дребните сдружения продължат да употребяват услугите навръх тези три компании. Но поради конкуренцията в идващите години техния висок дял най-вероятно ще намалее.

Сред новите играчи на пазара също към този момент се открояват няколко съществени компании. Такава да вземем за пример е „ Гранд Енерджи Дистрибюшън “, която от години работи с огромни бизнес клиенти. В балансиращата й група към този момент вземат участие над 10 000 енергийни обекта. За 2019-та тя е изтъргувала 8 млн. мвтч електрическа енергия като обезпечава доставки на ток и от чужбина със свои задгранични сътрудници. Неин притежател е Надежда Арсова.

Със сериозна известност в енергийния бранш е и „ Синергон енерджи “, която след последните разпореждания също се стреми да разшири позициите си на пазара на електрическа енергия. Групата на „ Синергон “ има разнообразно портфолио от действия, с които се занимава, като особено внимание е отделено на енергийната сфера. Компанията е благосъстоятелност на Пламен Тонев.

От съвсем 30 години е в енергетиката „ Ритъм 4 ТБ “ с шеф старозагорския предприемач Руси Данев. Прави усещане нейната специфична платофрма за работа с клиенти и положителните пояснения за свободния пазар.

Сравнително нов състезател е компанията „ Енекод “ на Райчо Кацаров и Нели Беширова. Тя се е фокусирала в търсенето на по-едри бизнес клиенти, като има желание да развива активност и в прилежаща Македония.

Интересно предложение насочва компанията „ Енерджи маркет “. Потенциалните й клиенти могат да се възползват от тримесечен тестови интервал преди да одобряват нейната дефинитивна оферта. През годините до момента тя доставя електрическа енергия на такива огромни клиенти като УМБАЛ „ Св. Анна “, УМБАЛСМ Пирогов, Българско национално радио и курортния комплекс „ Албена “. В съвета на шефовете й влизат Владимир Мънев, Пламен Голанчев и Христо Януцев.

Сред известните компании в сектора е и „ Енерджи Съплай ". Тя не е единствено снабдител на ток, само че и предлага създаване и поддръжка на ВЕИ системи. В избран миг това може да се окаже преимущество, защото към този момент не са малко случаите, когато огромни консуматори желаят да получават само зелена сила, следвайки фирмената си политика за запазване на околната среда. Впрочем, енергийните търговци към този момент издават и документи, в който е записано, че доставеният ток е от възобновими източници и щади природата. „ Енерджи съплай “ работи на Балканите, в Унгария и Чехия, и е благосъстоятелност на Соня Кадиева.

При сегашната либерализация на пазара нови клиенти ще притегля и друга позната компания в енергийните среди - „ Мост енерджи “, в чийто съвет на шефовете вземат участие Тони Тенева, Николай Даскалов и Силвия Йорданова.

Всъщност множеството от компаниите, занимаващи се с търговия на ток, са известни на енергийните експерти. Преди година четири работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, желаеха от Комисията за защита на конкуренцията да направи инспекция на „ Гранд Енерджи дистрибюшън “, Юропиън трейд оф енерджи “, „ ТМ Технолоджи “, „ Енерджи инвест юръп “ дали не нарушават конкуренцията на енергийния пазар. А преди няколко месеца пък „ Топлофикация София “ разтрогна контракта си с „ Гранд Енерджи дистрибюшън “.

Когато приказваме за търговците на ток, би трябвало да сме наясно, че и в този бранш има освен печеливши, само че и губещи. Да не забравяме да вземем за пример случая с "Фючър Енерджи “. Това сдружение нашумя преди време главно с упоритостта си да закупи активите на ЧЕЗ в България. Късметът му обаче не излезе след намесата на Комисията за защита на конкуренцията, а по-късно то бе и отстранено от самостоятелната енергийна борса у нас.

Срокове и рискове

Ако дадена компания не избере своя снабдител на ток до 1 октомври 2020 година, ще остане при служебно избрани цени на свободния пазар. По този метод тя ще продължи да получава електрическа енергия до края на юни 2021-а. Ако дотогава не подписа контракт с търговец на ток, ще бъде автоматизирано трансферирана към Доставчик от последна инстанция, където цените , които ще заплаща, са доста по-високи.

Тази смяна визира всички компании, без значение от тяхната величина и количество употребявана електрическа енергия.

Бизнесът би трябвало да бъде деликатен и тъй като първоначално сметките за ток евентуално ще скочат. Причината е, че цените на свободния пазар са по-високи, в сравнение с контролирания. Поскъпването съгласно някои специалисти може да е даже над 20%, до момента в който други са по-скромни в прогнозите си за нарастване. Колко тъкмо обаче ще е то и дали ще има изкривявания на пазара, занапред ще се схваща.

Енергийният пазар е мощно характерен и е допустимо също по този начин търговци да предложат подвеждащи предложения за потребителите, тъй че те, вместо да усъвършенстват сметките си, да стартират да получават по-високи фактури.

В последна сметка и при новите условия фирмите обезпечено ще получават електрическа енергия. Важното е на каква цена тя ще им се доставя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР