С поредно повишение на цените на горивата започна новата седмица,

...
С поредно повишение на цените на горивата започна новата седмица,
Коментари Харесай

Бензинът поскъпва със стотинка всеки ден, помощта от 25 ст. изядена

С следващо покачване на цените на горивата стартира новата седмица, сподели репортерска инспекция на „ Марица “. Само в границите на последните 30 дни, нарастването при бензина е с близо 9% или цели 27 стотинки за литър. При дизела скокът е към 5 на 100, което прави към 17 стотинки.  

Така във вторник горивата в Пловдив се търгуват на междинна цена от 3,45 лв. за литър дизел и 3,35 лв. за най-масовия бензин А95. Надолу през последните 30 дни е единствено газта, само че там понижението е едвам доловимо – от 1,61 лв. през средата на май до 1,58 лв. все още. 

Търговците на горива изясняват новия скок с повишаващата се цена на суровия нефт в международната търговия. Само за седмица цената за барел мръдна нагоре с близо 10 $ и стигна малко над 123 $ за барел. Очакванията на интернационалните пазари са покачването на главната суровина да продължи най-малко до началото на юни, което неизбежно ще вдигне цените у нас над психическата граница от 3,50 лв. за литър. 

Шофьорите в Пловдив и страната към този момент разясняват, че символичната помощ от 25 стотинки на литър гориво, която държавното управление даде обещание от 1 юли, на процедура даже няма да покрие нарастването от последния месец. Сътресенията в ръководещата коалиция пък могат да провалят актуализацията на бюджета, без която няма да има и помощи.

Все отново пловдивските водачи не престават да зареждат едни от най-евтините горива в страната. Средните цени за Пловдив при бензин и дизел са с 2 стотинки по-евтини от тези за България, а при газта - с 1 стотинка, демонстрират данните на платформата Fuelo. Разликата при метана под тепетата е от цели 34 стотинки за кг. 

Според данните, Област Пловдив сега е в топ 3 по най-евтини горива в страната, дружно с Русе и Велико Търново. На противоположния полюс пък са областите Смолян, Кърджали и Силистра, където водачите зареждат най-скъпите бензин и дизел в страната (с към 2 стотинки повече на литър).

Пазарът на горивата в страната пък регистрира едно от най-сериозните покачвания в сегмента година обратно. В средата на юни 2021 година литър бензин е коствал 2,10 лв. (увеличение с цели 57,3%), а дизелът е бил към 2,11 лв., като скокът за година там е стигнал внушителните 61,1 на 100. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР