С политически решения се наруши балансът в пенсионната система. Това

...
С политически решения се наруши балансът в пенсионната система. Това
Коментари Харесай

Министър изчисли с колко се увеличават пенсиите

С политически решения се наруши салдото в пенсионната система. Това разгласи служебният обществен министър Гълъб Дoнев в утринния блок на Българска национална телевизия. Донев изясни, че постоянно, когато има в пенсионната система политически вмешателства, се получават изкривявания. По думите на министъра би трябвало самостоятелно да се преценя всеки един проблем. И осигурителния стаж, и осигурителният приход въздействат върху размера на пенсията. Хората би трябвало да държат да бъдат обезпечавани върху действителния размер на работната заплата, с цел да не се получават изкривявания, акцентира Гълъб Донев. 

Системата не е сбъркана, само че когато има неправилни решения за установяване размерите в зоната на ниските пенсии, се получават несъответствия, уточни служебният обществен министър. Това, което се предлага сега от другите политически партии, е да бъдат преизчислени пенсиите с нов застрахователен приход от 2018 година Това ще докара до спомагателен финансов запас в системата, като тези средства в бюджета на ДОО ги няма, изясни Гълъб Донев.   Според него би трябвало да се наложат други критерии и индикатори, с цел да се изчистят несъответствията за пенсиите. Нито един обществен министър няма да каже, че е задоволително нарастването на пенсиите от 5%. Сега тези 5% са за всички пенсионери, които до момента не са получили нарастване и за пенсионерите, които получават тавана на пенсиите от 1440 лв.. Ако един пенсионер е взимал до момента 300 лева, ще взима 304.50 лева, т.е. нарастването е с 4.50 лева

Донев увери, че бюджетът на ДОО е уравновесен с помощта на държавния бюджет. Според него антикризисните ограничения съдействали да се изсветлили част от стопанската система, макар затварянето на  бизнесите. Безработицата е 5.23%, само че има нещо тревожно – свободни работни места, за които няма подобаващи претенденти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР