С първия или с третия мандат вероятно ще може да

...
С първия или с третия мандат вероятно ще може да
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: С първия или с третия мандат може да се състави правителство

С първия или с третия мандат евентуално ще може да се сформира държавно управление, съобщи през вчерашния ден в тв изявление преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова. Тя напомни, че служебният кабинет може да продължи да действа през времето, до момента в който се образува постоянен. " Ако се стигне до неспособност да се направи това, Радев би трябвало да издаде нов декрет за сформиране на длъжностен кабинет, въпреки и съставът му да бъде същият. Може би е нужна смяна във формата и реда на осъществяване на съвещания, с цел да се търси формула за държавно управление, определено от Народно събрание ", уточни Киселова. Тя добави, че президентът няма да бърза с връчването на мандатите, а ще даде опция на ГЕРБ да осъществя своя. А в случай че този парламент не успее да образува болшинство, най-ранната дата за избори би била 2 февруари.
" Все още не всички партии, които са получили посланичество в бъдещия парламент, са декларирали безапелационни позиции. Да се надяваме, че предстоят първо диалози, а по-късно може би и по-сериозни договаряния за сформиране на държавно управление ", акцентира доцент Киселова.
Тя изясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът би трябвало да свика първо съвещание на определеното Народното събрание. Киселова допусна, че това ще се случи и по-рано, защото в неделя би трябвало да бъде оповестен персоналният състав на Народното събрание.
" Разбира се с ангажимента, че в случай че не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е допустимо над два месеца да бъде проточена процедурата. Но в действителност, съгласно мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е належащо в границите на консултациите с всички парламентарни групи да се направи избран драфт на най-важното, което е належащо. Законът за бюджета е един от най-важните, само че би трябвало да бъдат признати избрани закони, с цел да постъпят пари от Плана за възобновяване ", безапелационна е доцент Киселова.
Според проф. Пламен Киров защото няма парламентарна група с цялостно болшинство, ще бъде много комплицирано да се сформира постоянен кабинет. По думите му президентът ще би трябвало да бъде посредник на диалозите сред партиите. България е прекомерно дребна страна, с цел да бъде ръководена от прекалено много хора, акцентира проф. Киров. >
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР