С падането на стойността на лирата спрямо турската валута вече

...
С падането на стойността на лирата спрямо турската валута вече
Коментари Харесай

Българи нахлуват в Турция! Левът се разменя рекордно за 8 ли...

С рухването на цената на лирата по отношение на турската валута към този момент доближи нечуваните 8.0 лири за един български лев. Търговци в Одрин споделят пред турските медии, че българи нахлуват всеобщо в Турция, с цел да купуват всевъзможни артикули. Всяка седмица броя на българите в крайграничните турски региони се усилва.


Докато през днешния ден един български лев към този момент коства близо 8 турски лири, то през януари 2021 година той струваше 4,6 турски лири. В резултат на това българските консуматори пресичат свободно границата с Турция и пазарят рутинно, при извънредно преференциални цени. Търговци в Одрин споделят, че 99% от клиентите им към този момент са българи, които идват в Турция, с цел да купуват всичко – от хранителни артикули до почистващи препарати.


Българските жители, преминаващи границата регулярно, споделят, че даже не им се коства, че отиват в непозната страна.


„ Тук в близост все едно всички са българи. Търговците знаят даже български. Навсякъде има осведомителни табели на български. Често чуваме анонси по радиоуредбите на български език “, сподели пред турската организация T24 Мине Салим, български клиент, който идва в Одрин, с цел да пазари 20 дни в месеца. " Тук не се усещаме чужденци. Дори постоянно може да се пазари и непосредствено с левове, само че тогава не е толкоз преференциално, тъй като закръглят цените в тяхна изгода ", предизвести Мине.


Търговците в Одрин са значително признателни за напора на съседите. Метин Доган, търговец в града, сподели, че българите са дали огромен принос в стопанската система на града в тези сложни времена за турската стопанска система. Друг магазинер сподели пред Т24, че на фона на икономическата рецесия са признателни, че българите купуват хранителни артикули, без да се пазарят.


Турската лира се срина по отношение на всички задгранични валути тази година, а спадът се форсира до срив през последния месец. Валутата загуби 30% от цената си по отношение на $ през ноември и близо 70% от началото на годината, афишират опозиционните медии. Лирата беше малко под 7,5 за $ през януари. Сега тя е над 13,7 вследствие на голословна политика на ниски лихви, ръководена от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) и държавно управление на президента Реджеп Тайип Ердоган. Турската лира се намали по отношение на $ последно на 3 декември, откакто рейтинговата организация Fitch ревизира вероятността за страната от " постоянна " на " отрицателна " поради рисковете от посоката на паричната политика.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР