С навлизането ни в есенния сезон и началото на учебната

...
С навлизането ни в есенния сезон и началото на учебната
Коментари Харесай

Как да различим COVID-19 от настинка и грип

С навлизането ни в есенния сезон и началото на образователната година към паниките с COVID-19 се добави и замайващ коктейл от настинки, а скоро на хоризонта ще се зададе и грипът. Симптомите на всички тях са прекомерно сходни, заради което става прекомерно мъчно да се реши би трябвало ли при всяко закашляне на детето да се тича за тест. Това е евентуално голям проблем и за учебните заведения, тъй като децата с леки признаци елементарно могат да бъдат отпратени вкъщи без причина, а мъчно потвърждават, че не носят COVID-19. Проблем е и за здравните системи, защото се харчи запас за ненужни проучвания - малко след началото на образователната година във Англия тестването на деца за COVID-19 се усили със 150%, а здравният министър Мат Хенкок се оплака, че хора с простуда задръстват лабораториите. Как родителите да се ориентират в тази комплицирана обстановка?

 

" Децата са податливи на зараза с причинителя на COVID-19, само че нормално протичането при тях е безсимптомно или с по-леки признаци спрямо възрастните. Според оповестени изследвания главните признаци на COVID-19 при децата са висока температура, кашлица, диария и повръщане. Данните за децата като източници на разпространяване на новия ковид са към момента лимитирани, като непрестанно се натрупва все по-нова и нова информация, обвързвана с протичането на болестта и неговите последици в детската възраст ", показват Министерство на здравеопазването и МОН в насоките за работа на учебната система в изискванията на COVID-19.

В напътствията за деяние на учебните заведения ограничения за изолираност на детето се подхващат при съществуване на един или повече признаци като нараснала телесна температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и други Много родители изпитаха на гърба си презастраховането на учителите в първите дни и тичаха да приберат децата си от учебно заведение при най-малкия симптом на хрема, плащаха за проби, а в последна сметка проблемите се оказваха незначителни.

 

COVID-19

 

Основните признаци на коронавирусна зараза в формалните осведомителни материали по тематиката у нас остават по този начин, както бяха избрани при започване на рецесията - нараснала телесна температура, тресчица, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушаване или загуба на усета и други. Малко по-детайлно е описанието на Националната здравна работа на Англия (NHS):

- висока температура - приема се, че би трябвало да е 37.8 градуса и повече, само че съгласно напътствията на NHS не е належащо да я мерите с термометър, просто проверете дали усещате загряване в региона на гърдите или гърба;

- нова, продължителна кашлица - това значи да кашляте доста в продължение на повече от час, или три и повече пристъпа на кашлица в границите на 24 часа (ако имате кашлица в резултат на хронично заболяване - например ХОББ, или банкет на медикаменти - подобен непряк резултат имат някои препарати против високо кръвно, кашлянето може да се утежни повече от обичайното);

- загуба на подушване и усет - това значи въобще да не усещате усет и аромат или да имате изменени усещания.

Пациентите могат да развият и признаци като хронична отмалялост, болки в тялото, сопнато гърло, главоболие и задъхване. Световната здравна организация припомня, че COVID-19 визира другите хора по друг метод. Повечето инфектирани развиват леки до умерени проблеми и се възвръщат без потребност от болнично лекуване.

 

НАСТИНКА

Най-честите признаци на простуда са кихането, болките в мускулите и ставите, течащ или запушен нос, възпалено гърло. Възможно е да се появи и лека кашлица. Понякога се появява отмалялост, само че рядко се подвига температура и има главоболие. Здравните управляващи показват, че при настинката признаците нормално се демонстрират последователно.

 

ГРИП

Грипът най-често значи тресчица, отмалялост, суха кашлица, болки в тялото и главата. Понякога протича с хрема и възпалено гърло. При децата в някои случаи се следи разстройство/диария. При грипа няма кихане и зной, също така признаците се демонстрират внезапно.

 

РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ - РАЗЛИЧНИ СИМПТОМИ

Извън сбитите пояснения на нашите управляващи към този момент са налице редица проучвания за честотата на проявяване на другите признаци на COVID-19. " Децата под 18 години развиват напълно друга палитра признаци от възрастните ", предизвести преди дни проф. Тим Спектър от Кингс Колидж, Лондон. Спектър организира едно от най-ключовите проучвания на признаците на COVID-19 посредством приложението Coronavirus Symptom Study. Професорът изненада мнозина с изказването си, че освен течащият нос и хремата, само че и кашлицата при децата постоянно не значи COVID-19, а елементарна простуда, което е в несъгласие с формалните рекомендации, оповестява " Дейли Телеграф ".

Преди да спрете детето от учебно заведение, би трябвало да познавате характерните за неговата възраст признаци на коронавирусна зараза, споделя проф. Спектър. Децата да вземем за пример рядко страдат от загуба на усет и подушване, също така по-рядко от възрастните развиват кашлица и зной. Според него това евентуално се дължи на особеното държание на имунната система в другите възрасти на индивида.

На база на приложението за следене на признаци, употребявано от 4 млн. души, проф. Спектър твърди, че множеството деца с доказан COVID-19 се оплакват от отмалялост и главоболие. При половината от тях се развива висока температура, а при над една трета - възпалено гърло и загуба на вкус. При едно на шест деца има необикновен кожен обрив, а при една трета не се демонстрира нито един от 20-те евентуални признака на COVID-19. За съпоставяне, при възрастните съвсем 90% от инфектираните оповестяват, че изпитват отмалялост. Почти три четвърти се оплакват от главоболие, а към половината - от упорита кашлица и възпалено гърло.

Проф. Спектър счита, че с цел да не се стигне до прекалено натоварване на системата с ненужни проби, би трябвало да се обяснят ясно проявленията на инфекцията. Властите обаче не подхващат стъпки в смяна на напътствията, с цел да не всяват в допълнение комплициране и в без друго обърканите жители, позволява той. Дори трите най-често споменавани признака - продължителна кашлица, температура и загуба на подушване, би трябвало да се проявят трагично, с цел да става дума за COVID-19. " Ако главоболието ви изтезава няколко дни, в случай че не просто имате потребност да седнете и да си поемете мирис, а не можете да станете от леглото ", дава образец ученият.

Различни признаци демонстрират и хората над 65-годишна възраст, изяснява пред Би Би Си проф. Спектър, който преподава по генетична епидемиология. При тях да вземем за пример загубата на подушване рядко се следи. В общата картина 80% от хората с COVID-19 се оплакват от мощно главоболие и отмалялост в първата седмица на болестта. Затова ученият счита, че тези два признака би трябвало да се подчертават.
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР