Чудите ли са кои са най-красивите върхове в България ?

...
Чудите ли са кои са най-красивите върхове в България ?
Коментари Харесай

Топ 10 на най-красивите върхове в България

Чудите ли са кои са най-красивите върхове в България? Чувството да се насладиш на панорама от върха на планината най-често се разказва като „ неописуемо “. Усещане за независимост и необятни благоприятни условия, съпроводени от неудържимо предпочитание да извикаш с цялостно гърло, чувайки ехото на гласа си, заобиколен от безкрайни гори и поляни.

Издигайки се високо в планината, българските върхове ни разрешават, както да се насладим на разходка по разнообразните пътеки към тях, по този начин и да се нагледаме на впечатляващи пейзажи, когато ги достигнем. Подбрали сме няколко гледки от върхове, с които да опишем величието на нашата природа и хубостта, която тя разкрива за нас.

Ето кои са най-забележимите върхове в България:

1.Връх Мусала

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Мусала се намира в източната част на Рила планина. Той е посещаван от доста български и задгранични туристи. Върхът е доста хубав и предлага чудни гледки към останалата част от планината. Той е най-високият връх на Рила, на България и на целия Балкански полуостров. Връх Мусала е висок 2925 метра и 40 сантиметра, извисява се над красиви езера и се намира покрай други красиви върхове.

На него има построени метеорологична станция на националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките и базова екологична обсерватория Мусала на института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика.

До върха се стига по няколко маршрута, като един от най-предпочитаните е през Боровец и от там с въжен превоз до хижа, след което се върви няколко часа пешком. По пътя към върха можете да видите доста невероятни гледки, в това число неповторими панорами, доста диви животни като: ястреб,орел, белка, златка, лисица и доста други. Той е един от върхове в България, които са извънредно красиви.

2.Връх Милеви скали

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Изграден от метаморфни скали и висок 1593м., връх Милеви скали се намира в рида Алабак в. Той е прочут със сражението от 4 септември 1944 година сред държавните сили и партизанска бригада „ Чепинец “ и партизански отряд „ Ангел Кънчев “. Именно там е повдигнат монумент в памет на партизаните, а до него е ситуирана мемориална плоча с имената на всички починали.

В подножието на връх Милеви скали се простира предпазена околност „ Милеви скали “, която през 2003 година се основава, с цел да запази живописни скали, букови гори и обзорен връх. Разположена в землищата на Драгиново и Семчиново, тази предпазена околност е част от зона „ Яденица “. Любопитно е, че пътеката от гара Долене по теснолинейката до връх Милеви скали към този момент е в туристически тип и излиза единствено на 500м. от върха. Гледката от върха е неповторима с просторните си диви долини, обграждащи чудния планински масив. Този връх е един от най-красивите върхове в България.

3.Черни връх

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Черни връх (2290 м н.в.) е най-високият във Витоша и на четвърто място измежду първенците на българските планини – след върховете Мусала, Вихрен и Ботев.

От върха при ясно време се открива красива панорамна панорама във всички направления. На север лежи Софийската долина, уви – постоянно покрита от сив смог. След нея са ридовете на Стара планина, като се виждат доста от върховете сред Ком и Вежен. На изток е Лозенска планина, а на северозапад – Люлинска планина и планините на Краището. Най-впечатляваща, обаче, е гледката на юг, към възвишенията на Рила.

От връх Белмекен на изток до Отовишки връх на запад, в прекрасен ден и изключително зимно време, човек може да се наслаждения на внушителната гледка на най-високата българска планина. Черни връх е един от най-впечатляващите върхове в България.

4.Връх Тодорка

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Тодорка се намира в Северен Пирин, покрай град Банско. Висок е 2746 метра и е един от най-високите в Пирин планина. Върха е построен от гранит, а неговите скатове са доста стръмни. Върха има тип на пресечена пирамида, като има 3 върхови точки. Това са и трите върха Тодорка – дребна, междинна и огромна, наричани по този начин от доста хора.

Представлява солидна пресечена пирамида с тривърхови точки, наричани от време на време от туристите Голяма, Средна и Малка Тодорка. Най-високата точка на върха е на север и гледана от Банско впечатлява с пирамидалната си форма. Именно по нейните скатове се виждат и известните ски писти. Това е един от най-често посещаваните от туристи върхове в България.

5.Връх Ботев

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина и с неговите 2375,9 м тя подрежда планината на 3-то място по височина в България, след Рила (връх Мусала – 2925 м) и Пирин (връх Вихрен – 2914 м). Намира се в Средна Стара планина, в Национален парк „ Централен Балкан “. Разположението му в сърцето на страната и множеството туристически направления, които го опасват, го вършат прелъстителен за голям брой планинари. В подножието му се намира и най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало. Той е съществена атракция в местността със своите 124,5 м, което в допълнение разпространява връх Ботев.

Склоновете на юг от върха са с доста стръмен надолнище, тук-там отвесни, което ги прави известни измежду алпинистите. Там се намират Райските скали, от които се спускат водите на Райското пръскало.

Високата надморска височина на резерват Джендема, в който се намира, са предпоставки за дългото задържане на снеговете, които зареждат водопада. Няма потребност да приказваме и за красивите гледки от най-високия връх в Стара планина. При ясно време споделят, че по време на преход в далечината може да се види река Дунав. Това е един от най-красивите върхове в България.

6.Връх Снежанка

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Снежанка е висок 1926 метра. На него има издигната телевизионна кула, която е висока 156 метра, която се вижда отдалече и отличава върха.

До него се стига елементарно с автомобил, като към него има няколко приятни кафенета и места за ядене, а зимата – и доста ски писти. Мястото е отлична концепция за приятна лека разходка през топлите сезони, с цялото семейство. Ако решите, можете да се качите с автомобил и да посетите телевизионната кула, която предлага кафе и ядене. Заведението се намира на 2019 метра надморска височина.

Оттам можете да видите неповторими панорамни гледки над съвсем цялата планина, в това число и планините Пирин и Рила, които се намират на запад.От върха се откриват невероятни панорамни гледки, изключително в случай че посетите и телевизионната кула, която предлага както красива гледка, по този начин и топъл чай и вкусна храна. За да я посетите се заплаща такса, след което се употребява асансьор който ви води до панорамната площадка на кулата. Телевизионната кула е издигната в интервала 1973-78 година.

Връх Снежанка е отлична концепция за лека разходка през уикенда със фамилията. Средната годишна температура е 3 градуса, като през лятото, през месец юли, тя е към 12 градуса. Друг забавен факт е, че там средногодишните превалявания са 1200 мм. Мястото е чудесно за зимни спортове, като постоянно е желано от хора, които са отседнали в Пампорово и употребяват пистите, които стартират от върха. Този връх е един от най-забележимите върхове в България.

7.Връх Бузлуджа

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Висок е 1441 метра и има национално, естествено и историческо значение. На този връх се бори четата на Хаджи Димитър през 1868 година, по тази причина върхът носи неговото име през днешния ден. В подножието на върха българските социалдемократи скрито организират Бузлуджанският конгрес, посредством който се основава Българската социалдемократическа партия. В чест на това заседание на върха е издигнат дом-паметник на българските социалисти.

Връх Бузлуджа (днес връх Хаджи Димитър) има изключителна значителност за българската история и национална еднаквост, поради другите трагични събития, които са се случили на това място от средата на XIX век насам. През 1959 година държавното управление взема решение да провежда конкурс за планиране на монумент на връх Бузлуджа в самопризнание на неговото национално значение. Този монумент e трябвало да бъде по-голям и по-впечатляващ от всеки различен.

Дом-паметникът на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) е открит през август 1981 година на значимо историческо място в българската история. Три съществени исторически събития са свързани с този планински връх: последната борба на въстаниците на Хаджи Димитър през 1868 година, основаването на Българската социалдемократическа работническа партия през 1891 година и партизанското стълкновение през 1944 година Този връх е един от най-интересните върхове в България.

8.Връх Руен

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Руен е най-високият връх на Осоговска планина със своите 2251 м. Неговата височина подрежда Осогово на пето място по височина измежду българските планини след Рила, Пирин, Стара планина и Витоша. Намира се в Кюстендилска област, на границата с Македония, което го прави прелъстителен за туристи от двете страни. Имайте поради, че статутът му на граничен връх изисква предизвестие за посещаване на граничните управляващи.

Релефът на планината е формиран от плоски планински била с полегати скатове, което прави достъпът до нея релативно елементарен. Пътни артерии доближават до сърцевината й, единствено на към 12 км от самия Руен. Достъпът до него се реализира пешком или с високопроходим автомобил. Това способства първенецът на Осогово да бъде един от постоянно изкачваните български първенци. Основните изходни пунктове за изкачването му са хижа Осогово, местост Три Буки и село Гюешево. Това е един от най-красивите върхове в България.

9.Връх Вежен

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Вежен е най-високият от Веженския масив – 2198м и седми по височина измежду първенците на Балкана. Основен първоначален пункт от север до величествения връх Вежен, който е най-голям в Златишко-Тетевенската планина е едноименната хижа „ Вежен “, до която се доближава от село Рибарица.

Изкачването от х. „ Вежен “ става по скален борд, обезопасен с железни въжета (1 час и 30 минути).С височина от 2251 м, се подрежда на пето място в България и е част от националното придвижване Покорител на 10-те планински първенци. Есенно време цветът на масива става блестящо червен, с помощта на почервенелите листа на боровинките. На север-североизок от върха може да се види връх Църноок, в сръбската планина Дукат, а при хубаво време се виждат и Рила, Пирин и Витоша. Връх Вежен е един от най-впечатляващите върхове в България.

10.Връх Ком

 върхове в България Топ 10 на най-красивите върхове в България фотография: pinterest

Връх Ком, именуван още Голям Ком, е висок 2016 м, среща се в западната част на Стара планина. Върхът е ситуиран южно от град Берковица, източно от него са по-ниските върхове Малък и Среден Ком.

Най-красива панорама се разкрива на север от върха, откъдето се виждат Берковското поле, Берковица, както Монтана и язовир Огоста.

Това са едни от десетте най-красиви върхове в България.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР