С настъпването на пролетта много шофьори спират да загряват двигателя

...
С настъпването на пролетта много шофьори спират да загряват двигателя
Коментари Харесай

Защо е важно да загрявате двигателя и през пролетта?

С настъпването на пролетта доста водачи стопират да загряват мотора на колата си. Например, това към този момент не е толкоз настоящо, колкото през зимата, когато има тежки студове. Сега ви обясняваме за какво сходен метод е неверен.

Малко хора знаят, че даже когато температурата на открито е малко над нулата, моторът би трябвало да е загрят. Дори при такова много меко време частите на биелната и буталната групи се охлаждат много за една нощ. Следователно, в случай че стартирате мотора и неотложно тръгнете, могат да зародят проблеми.

Факт е, че са планувани софтуерни пролуки сред всички движещи се елементи на силовия елемент. Те са проектирани да обезпечават оптимално търкане при работна температура. Но когато моторът е леден, размерът на тези луфтове не е най-благоприятен, защото при нагряване всички предмети се уголемяват, а при изстудяване понижават. Оказва се, че студеният елемент работи в сложен за себе си режим и в случай че увеличите натоварването върху него (например натиснете газта), износването на триещите се елементи ще се усили неведнъж.

Това може да добави и още един проблем. През нощта двигателното масло се оттича в картера. Следователно, след пускане, моторът се нуждае от време, с цел да изпомпа смазка в цялата система. Това е изключително значимо за мотори с компресор, където смазката минава през турбокомпресора.

Ако неотложно потеглите, тогава незагрят мотор ще стартира да усеща дефицит на масло, т.е. ще стартира да се износва повече. И в случай че натиснете газта по-силно, тогава има риск даже от " задиране " в някой от цилиндрите. В последна сметка дебелината на масления филм е незадоволителна и е елементарно да го „ счупите “.

И не забравяйте предаването и най-много трансмисията. Ако няма проблеми с " механиката ", то " автоматът " или " роботът " също би трябвало да се загреят. Това е по този начин, тъй като там има помпа, която се нуждае от време за изпомпване на масло и постигане на работна температура.

С други думи, даже през топлия сезон, колата би трябвало да се загрее. Когато след пускане на мотора стрелката на тахометъра скочи до 1100 об/мин, маслената помпа стартира да задвижва смазката през каналите. Е, когато моторът е смачкан, електрониката понижава скоростта до към 800 оборота и тогава умерено можете да потеглите.

Но не прекомерно бързо. Факт е, че автоматизираната скоростна кутия се загрява единствено в придвижване. Следователно първите няколко километра не би трябвало да се карат на цялостна двигателна сила. Можете да натиснете педала единствено когато температурата на охлаждащата течност доближи 90 градуса. Това е знак, че захранващият елемент е изцяло загрят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР