С настъпването на лятото и отмяната на повечето ковид ограничения,

...
С настъпването на лятото и отмяната на повечето ковид ограничения,
Коментари Харесай

Трудно лято за тези, които ще пътуват със самолет

С настъпването на лятото и анулацията на множеството коронавирус ограничавания, милиони европейци и американци се насочат на път. Много от тях са закупили самолетни билети преди месеци в очакване на мечтаната почивка и доста от тях може да останат неприятно сюрпризирани, в случай че в последния миг се окаже, че полетът им е анулиран.

Летища в Европа анулират полети

През последните дни в Европа бяха анулирани стотици полети, а неприятностите занапред предстоят.

Дълги опашки от пасажери, които чакат, с цел да бъдат обслужени - това може да се види на редица огромни европейски летища, измежду които във Франкфурт, Амстердам и Дъблин, отбелязва " Дойче веле ". Основните аргументи за тази обстановка са неналичието на задоволително летищен личен състав и внезапното нарастване на пътуващите след утихването на коронавирусната пандемия. Резултатът е... анулирани или забавени полети и доста изнервени или напряко съкрушени пасажери.

Управата на лондонското летище " Гетуик " разгласи преди дни, че през това лято ще бъде стеснен броят на пасажерите, които ще може да обслужи, тъй като няма задоволително чиновници, осведоми Ройтерс.

Второто по величина летище на английската столица ще ограничи броя на полетите до 825 дневно през юли и до 850 през август. Това решение е взето заради внезапното нарастване на въздушния трафик. Тази мярка ще помогне на самолетните компании и на пасажерите да създадат своите проекти в точния момент и да бъде избегната анулация на полети в последната минута, съобщи основният изпълнителен шеф на " Гетуик " Стюарт Уингейт, представен от Ройтерс.

Подобно е ситуацията и на летище " Схипхол " в Амстердам. Миналата седмица летищните управляващи там оповестиха, че ще наложат предел на броя на пасажерите, които ще бъдат обслужени през лятото. И те акцентират като причина неналичието на задоволително чиновници.

" Схипхол " ще приема по към 70 000 пасажери дневно, с към 13 500 по-малко, в сравнение с самолетните компании са възнамерявали да превозят.

Това значи, че редица въздушни превозвачи ще би трябвало да анулират част от полетите си, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец немската самолетна компания " Луфтханза " (Lufthansa) разгласи, че анулира към 900 полета през юли. Те е трябвало да бъдат осъществени през летищата във Франкфурт и Мюнхен.

Нискотарифната самолетна компания " Юроуингс " (Eurowings), която е част от групата " Луфтханза ", също заяви, че няма да извърши стотици полети.

" Може да се планува, че заради проблемите на летищата полетното ни разписание няма да може да бъде спазено напълно, както се надявахме ", съобщи представител на " Луфтханза " пред " Дойче веле ". Медията отбелязва, че и други европейски самолетни компании, измежду които френскo-нидерландският колос " Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM), както и нискотарифните " Уиз еър " (Wizz Air) и " Изиджет " (Easyjet), възнамеряват да съкратят броя на полетите си през това лято.

" Изиджет " заяви при започване на тази седмица, че няма да извърши част от полетите поради ограничението им през Амстердам и през летище " Гетуик ", както и заради дефицит на наземен личен състав. Главният изпълнителен шеф на нискотарифния транспортьор Йохан Лундгрен изрази съжалението на компанията, че не може да обезпечи услугите, които клиентите ѝ са очаквали.

" Правителствата на доста страни анулираха коронавирус ограничавания в последния миг. Поради това авиоиндустрията имаше доста малко време, с цел да реорганизира бизнеса си, откакто значително беше " заспала " в продължение на две години ", разяснява генералният шеф на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) Уили Уолш, представен от " Дойче веле ".

По-рано този месец английският министър на превоза Грант Шапс прикани авикомпаниите да спрат да продават билети за полети, които не могат да осъщестят.

По време на пандемията от ковид внезапно понижиха пътуващите, което докара до ограничение на броя на полетите и до съкращения на чиновници. Сега търсенето се усилва, само че самолетните компании не съумяват да поемат целия пътникопоток поради дефицит на личен състав. Налага се самолетните компании и летищните оператори да привлекат нови чиновници. Те обаче би трябвало да им подсигуряват по-добри условия на труд и възнаграждение, отбелязва Ройтерс.

Сериозни проблеми в Съединени американски щати

Още по-сериозни са проблемите, с които се сблъскват пасажерите в Съединени американски щати и мениджърите на доста летища и самолетни компании.

През предходната седмица зад Океана бяха анулирани хиляди полети и ситуацията не се усъвършенства.

Най-много полети са анулирани от летище " Шарлот-Дъглас " (Charlotte Douglas) в щата Северна Каролина, което е значим хъб на " Американ еърлайнс " (American Airlines), от " Ла Гуардия " (LaGuardia) в Ню Йорк, от " Нюарк Либърти " (Newark Liberty) в Ню Джърси, както и от Националното летище Роналд Рейгън край столицата Вашингтон.

Американският транспортен министър Пийт Бутиджидж организира видеоконферентна среща с основните изпълнителни шефове на самолетни компании, с цел да обсъдят ограничения за нормализиране на обстановката.

" Обясних им, че в този миг ние в действителност разчитаме на тях, с цел да подсигуряват сигурност и предвидимост за пътуващите ", съобщи Бутиджидж в изявление за Ен Би Си Нюз (NBC News), съобщи Асошиейтед прес.

Редица самолетни компании и в Съединени американски щати изпитват дефицит на личен състав, най-много на водачи, заради което не съумяват да изпълнят всичките си планувани полети.

На фона на тези проблеми броят на пътуващите със аероплан в Съединени американски щати надвиши 2,2 милиона души на ден, към момента с към 300 000 пасажери по-малко от междинния им дневен брой през юни 2019 година, показва АП.

Стачки нарушават въздушния трафик

Ситуацията за пътуващите със аероплан в Европа през това лято се усложнява и заради стачките, които ще проведат чиновници на най-голямата европейска нискотарифна самолетна компания " Райънеър ", както и на други авиопревозвачи.

Служителите в Испания ще стачкуват на 24, 25, 26 и 30 юни, както и на 1 и 2 юли, оповестиха от испанския синдикат " Юнион синдикал обрера " (USO). Във Франция кабинните екипажи на " Райънеър " ще проведат трудов митинг на 25 и 26 юни, а в Италия - на 25 юни.

Кабинните екипажи на " Райънеър " в Белгия и Португалия стопират работа на 24, 25 и 26 юни, заяви Ройтерс. От белгийския им синдикат означават, че при сходни протестни дейности през април са анулирани 300 полета на нискотарифната самолетна компания от летищата в Брюксел и " Шарльороа ".

Пилотите и стюардесите не са удовлетворени от изискванията на труд и от заплащането си, оповестиха синдикалните им представители.

" Възможно е още чиновници да изоставен, в случай че компанията не отговори на нашите претенции за почтено възнаграждение и условия на труд ", предизвести Дамиан Мург от френската профсъюзна организация Национален съюз на екипажите на търговски полети.

На 23, 24 и 25 юни ще стачкуват и водачи, и представители на кабинните екипажи на авиопревозвача " Брасълс еърлайнс " (Brussels Airlines), част от " Луфтханза ", оповестиха синдикалисти, представени от Ройтерс.

Протестите нарушават въздушния трафик и водят до анулацията или продължителното закъснение на доста полети.

Железопътна стачка във Англия

Допълнителни проблеми за пасажерите във Англия през това лято основава и огромна стачка на чиновниците в железопътния превоз. Трудовият митинг съответства с редица огромни събития на Острова, в това число музикалния фестивал в Гластънбъри.

Британски профсъюзни представители настояват, че стачните дейности са нужни, защото заплатите на работещите в бранша изостават от инфлацията във Англия, която доближи 40-годишен най-много.

Трудно лято за пътуващите?

Всичко това - натоварени летища, анулирани полети и недоволни чиновници на някои самолетни компании, вещае мъчно лято за доста хора, които са решили да пътуват със аероплан това лято в Западна Европа и в Съединени американски щати.

Пътниците би трябвало да бъдат готови, че може да се наложи да чакат по-дълго от нормалното, с цел да преминат през инспекциите за сигурност и документи, предизвестяват летищните управляващи в редица страни. Те поучават хората да ревизират статута на полета си, преди да дойдат на летището, с цел да не останат неприятно сюрпризирани, в случай че той бъде анулиран.

Така пътуването със аероплан това лято може да се окаже същинско тестване. Надеждите са, че операторите на летищата и самолетните компании ще съумеят бързо да разрешат проблемите, които объркват пътническия авиотрафик, с цел да не бъдат провалени проектите и да не бъде помрачена ваканцията на толкоз доста хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР