С население от 80 млн. души и бързоразвиваща се икономика

...
С население от 80 млн. души и бързоразвиваща се икономика
Коментари Харесай

"Турски поток" може и да не е достатъчен за нуждите на Турция?

С население от 80 млн. души и бързоразвиваща се стопанска система енергийното ползване на Турция е едно от най-бързо растящите в международен мащаб, написа в разбор на Центъра за икономическо и външнополитически проучвания (EDAM), основан в Истанбул.

Проучването е отдадено на потребностите от енергийни източници и по-специално на резултата на „ Турски поток “ върху стопанската система на страната. Според оценките на анализаторите при оптимистичен сюжет за развиването на турската стопанска система, потенциалът на „ турската “ тръба от плана няма да стигне и към 2025 година страната може да изиска увеличение на доставките.

По проект „ Газпром “ и Турция плануват построяването на газопровод с две тръби от по 15,7 милиарда куб. метра годишен потенциал. Първата тръба, която сега към този момент се строи в турската зона на Черно море, ще бъде ориентирана напълно към потребителите в страната. По втората тръба би трябвало да тече газ към Европа.

Природният газ е значим детайл в енергийния микс на Турция след 90-те години на предишния век, написа още в разбора. Страната разчита главно на изкопаеми горива за покриване на енергийните си потребности, а не разполага със лични запаси. Местният рандеман покрива едвам 0,8% от енергийното ползване.

Въпреки високата взаимозависимост от вноса Турция има няколко източника на газ. Русия е главен – делът ѝ е съвсем 53% от общия импорт, само че Анкара може да разчита и на газ от Иран (16,7%), Азербайджан (14%) и на полутечен газ (16,5%). По тази причина и страната се пробва да откри място на газовата карта на Европа като енергиен хъб.

Освен източник на по този начин нужните енергийни запаси, „ Турски поток “ е и поръчител за сигурността на енергийните доставки, пишат още създателите на разбора. Според тях планът ще генерира и спомагателни стопански изгоди по време на етапа на строителство и ръководството.

Изчисленията сочат, че планът ще сътвори 4 хиляди работни места по време на етапа на строителство. Общо във всички стадии от реализацията директните и индиректните работни места, свързани с плана, ще бъдат 13,5 хиляди „ Турски поток “ ще способства 546 млн. $ към брутния вътрешен артикул на Турция, написа още в разбора на EDAM.

БЛИЦ напомня, че малко по-рано през днешния ден турският вестник „ Хабертюрк” разгласи сензационна вест за „ Турски поток” и България .

Източник: Investitor.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР