С нарастващото търсене на високоволтови електрически технологии, като например системи

...
С нарастващото търсене на високоволтови електрически технологии, като например системи
Коментари Харесай

Съхранението на енергия излиза на ново ниво: Нобеловата награда по химия променя правилата на играта

С възходящото търсене на високоволтови електрически технологии, като да вземем за пример системи за комутация на сила, електрически автомобили и възобновими енергийни източници, създаването на ново потомство кондензатори е от значително значение. Тези устройства би трябвало да съхраняват и трансферират огромни количества сила при интензивни термични и електрически натоварвания.

Изследователи от Berkeley Lab и Scripps Research са създали ново сходно устройство на полимерна основа. То дейно обработва рекордни количества сила, като в същото време устоя на рискови температури и електрически полета. Устройството е направено от материали, основани благодарение на нова версия на химическата реакция, която завоюва на създателите си Нобеловата премия по химия през 2022 година

Кондензаторите от полимерни филми са електрически съставни елементи, които съхраняват и освобождават сила в електрическо поле. Техните преимущества са ниско тегло, ниска цена, еластичност и надеждност. Ефективността им обаче понижава с увеличение на температурата и напрежението.

Според Ий Лиу, химик в лабораторията Бъркли, „ нашата работа показва нов клас електрически постоянни полимери. Тя уголемява опцията за създаване на по-стабилни материали с извънредно висока успеваемост “.

Изследователите означават, че новите кондензатори въз основата на полисулфати имат отлична механична еластичност, могат да устоят на електрически полета от над 750 милиона волта на метър и работят дейно при температури до 150 градуса по Целзий. За съпоставяне, актуалните търговски полимерни кондензатори работят надеждно при температури под 120 градуса по Целзий.

Пенг Ву, един от създателите на проучването, акцентира: „ Представихме задълбочено изложение на механизмите, които способстват за отличните характерности на материала “.

В умозаключение И Лиу прибавя, че изследователският екип продължава да уголемява границите на термичните и електрическите свойства, ускорявайки прехода от стадия на лабораторните изпитвания към пазарната процедура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР