ICQ, съкращение от I Seek You“ (Аз те търся) постави

...
ICQ, съкращение от I Seek You“ (Аз те търся) постави
Коментари Харесай

История: Какво се случи с ICQ

ICQ, редуциране от „ I Seek You “ (Аз те търся) сложи основите на независимите клиенти за изпращане на незабавни известия, когато дебютира през ноември 1996 година. Помислете какъв брой от дълго време е било това…

Новаторският Windows 95 на Microsoft беше едвам на една година, Nintendo преди малко беше показало N64, а тези, които имаха причина да имат мобилен телефон, в действителност го използваха, с цел да приказват по него.

Стартирана след по-малко от два месеца разработка от израелската компания Mirabilis, ICQ предшестваше и повлия на доста известни стратегии за чат от епохата, в това число AOL Instant Messenger, Yahoo! Messenger и MSN Messenger.

Невероятно, само че ICQ надживя и главните си съперници – AIM спря работа в края на 2017 година, програмата за връзки на Yahoo спря работа в средата на 2018 година, а Microsoft „ прати “ своя клиент Messenger на безконечна отмора през 2014 година.

ICQ оферираше някои новаторски функционалности, в това число чат с доста консуматори, асинхронни офлайн известия, прекачване на файлове с опция за обновяване и папка с опция за търсене.

При регистрацията на потребителите се издаваше неповторим идентификационен номер на потребителя, или UIN. Този номер, дружно с персонализираните управления и прикачения имейл адрес се използваше за търсене на други консуматори в платформата.

Емблематичният тон на известията в ICQ…

Mirabilis се радваше на преимуществото на първия в света, привличайки милиони от първите консуматори на интернет, които бяха привлечени от опцията да поддържат връзка с приятелите и фамилията си в действително време. Успехът на ICQ превзема и евентуални купувачи, което през 1998 година подтиква America Online (AOL) да заплати 287 милиона $ за всички активи на Mirabilis. Съобщава се, че непредвидените заплащания, почнали през фискалната 2001 година възлизат на още 120 млн. $, с което общата стойност на договорката надвишава 400 млн. $.

През идващите 3 години AOL съумя да усили десетократно потребителската база на ICQ, като до пролетта на 2001 година тя надвиши 100 милиона регистрирани консуматори.

Следващото десетилетие още веднъж преоткри персоналната връзка, като трансферира диалозите от мишката и клавиатурата към мобилните устройства. AOL несъмнено е видяла, че всичко е наред, защото през 2010 година продаде ICQ на съветската капиталова компания Digital Sky Technologies (по-късно известна като Mail.ru Group, в този момент VK) за 187,5 млн. $.

От 2022 година ICQ към този момент не се предлага в Apple App Store и Гугъл Play Store. Тогава притежателят му стартира да избира платформата за известия VK.

Някои може би ще се изненадат да научат, че ICQ към момента съществува, макар че към този момент не наподобява да се създава интензивно.

През последните години платформата наподобява е изместила фокуса си към настолни приложения (за Windows, Mac и даже Linux) и включва уеб основана версия.

Последната постоянна версия за настолни компютри е от април 2023 година, до момента в който приложенията за Android и iOS са изтеглени от формалните магазини за приложения, до момента в който притежателят VK вместо това разпространява VK messenger. Приложението обаче към момента е налично в AppGallery на Huawei.

Днешната версия на ICQ е надалеч от базовия потребителски интерфейс от предишното и се отличава с съвременен дизайн и познати функционалности, като аудиосъобщения, видеоразговори и стикери. Той включва също интелигентни отговори и автоматизирано попълване, сходно на опциите в Gmail.

Въпреки това главната функционалност – опцията за чат с другари и семейство остава непроменена.

Тези, които чакат прекарване, сходно на това, което оферираше истинското приложение за настолни компютри евентуално ще бъдат разочаровани, защото актуалната версия има доста повече общо със актуалните приложения за чат, в сравнение с със старинните клиенти за незабавни известия.

По данни на VK към 2022 година платформата за незабавни известия е била употребена от 11 милиона души всеки месец. Със сигурност тя не е толкоз известна, колкото беше в миналото, само че към момента действа, което е триумф спрямо ранните ѝ съперници.

В началото на 2021 година, когато WhatsApp актуализира политиката си за дискретност, доста консуматори в Хонконг се отхвърлиха от приложението, благосъстоятелност на Фейсбук в интерес на носталгична опция. Тогава изтеглянията на ICQ скочиха 35 пъти, надминавайки общия брой на изтеглянията през цялото четвърто тримесечие на 2020 година.

В тази епоха на софтуерни наказания и ограничавания стана ясно, че в избран миг съветското държавно управление е изисквало избрани приложения да бъдат конфигурирани по дифолт на новите смарт телефони, продавани в страната, и ICQ е било едно от тези приложения. Въпреки това в импровизирано изследване, което бе извършено измежду съветските консуматори, те показаха, че най-популярните платформи за връзка в страната са Telegram, WhatsApp и VK. Viber очевидно изпада в недружелюбност в Русия.

Но все пак…помните ли към момента своя UIN?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР