С наближаването на зимата Световната здравна организация подчерта, че е

...
С наближаването на зимата Световната здравна организация подчерта, че е
Коментари Харесай

СЗО предупреждава: Не е време за отпускане, случаите на COVID и грип се увеличават

С наближаването на зимата Световната здравна организация акцентира, че е значимо да се резервира бдителността, защото случаите на Ковид и грип в Европа се усилват.

" Това не е време за разпределяне ", съобщи на конференция шефът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

53-те страни, които съставляват европейския район на СЗО, включващ Русия и страните от Централна Азия, още веднъж са в епицентъра на пандемията от Ковид-19, като на тях се падат близо 60% от новите случаи на Ковид в света, сподели Клуге, съобщи BG ON AIR.

В същото време случаите на сезонен грип доближават своя връх.

При тази нова вълна на Ковид смъртните случаи и хоспитализациите в интензивните отделения не се усилват в същата степен, както при предходните талази, и СЗО акцентира връзката с акциите за имунизация.

" Ваксинацията остава едно от най-ефективните ни средства против грип и Ковид-19 ", съобщи Клуге, като прикани отговарящите на изискванията да си създадат колкото се може по-скоро инжекции за грип и подсилваща инжекция за Ковид-19.

Днес СЗО означи и Световния ден за битка с полиомиелита - заболяване, което визира най-вече най-малките и предизвиква парализа, а в западния свят на практика е изкоренено. Мутирал вид на полиомиелитния вирус, получен от оралните полиомиелитни ваксини, обаче неотдавна беше открит в Обединеното кралство, Украйна, Израел и Съединени американски щати. Този вид е по-малко вирулентен от естествения вирус, само че все пак може да провокира тежки признаци, като парализа на крайниците при неимунизирани пациенти. Макар и рядко срещан, през последните години този вид е станал по-разпространен заради ниските равнища на имунизация в някои общности.

От повече от 20 години в Европа обаче не са регистрирани случаи на натурален полиомиелитен вирус. " Това не е нещо, което можем да приемем за даденост ", сподели Клуге, представен от БГНЕС.

В района като цяло покритието с третата доза полиомиелитна ваксина е спаднало с един % сред 2019 и 2020 година до 2021 година единствено 25 от 53-те страни са постигнали 95-процентно покритие с ваксина против полиомиелит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР