С наближаването на датата за излизане на Великобритания от Европейския

...
С наближаването на датата за излизане на Великобритания от Европейския
Коментари Харесай

Експерти: Брекзит без сделка може да задълбочи недостига на лекарства в ЕС

С наближаването на датата за излизане на Англия от Европейския съюз (31 октомври) здравни специалисти предизвестяват за задълбочаване на дефицита на някои медикаменти в Европа при положение на Брекзит без договорка, написа " Ройтерс ".

Миналата седмица английската Федерация за храните и напитките предизвести, че страната може да изпита дефицит на някои пресни храни при безредно излизане от Европейски Съюз. Фармацевтични компании показаха сходни опасения за медикаментите.

Ефектът върху доставките на медикаменти обаче ще се усети и отвън Англия. Около 45 милиона опаковки с лекарства се доставят от Обединеното кралство до останалата част от блока всеки месец. През 2016 година тази търговия е била на стойност съвсем 12 милиарда паунда съгласно отчет на английския парламент.

Според специалисти известни нарушавания са неизбежни при " корав " Брекзит. Премиерът Борис Джонсън сподели, че ще изведе страната от блока на 31 октомври със или без договорка, в случай че Европейски Съюз откаже да контракти ново съглашение за " развода ", предава dnevnik.bg.

Дотогава някои медикаменти може да не са получили нужното регулаторно утвърждение, с цел да продължат да се внасят от Англия. Освен това засилените митнически инспекции по пристанища и по другите граници сред Англия и Европейски Съюз може също да нарушат доставките на медикаменти и на съставките, нужни за производството им, споделят регулатори и представители на промишлеността.

Европейската организация по медикаментите съобщи, че блокът е добре квалифициран за Брекзит и че е приключено утвърждението за съвсем всички 400 медикаменти под контрола й, за които са били нужни спомагателни дейности поради излизането на Англия. За три медикаменти, които се нуждаят от общоевропейски лицензи, към момента няма позволение, сподели чиновник на организацията, без да показва кои са те.

Някои съществени медикаменти може да бъдат блокирани поради спънки, свързани с надзора, демонстрират данни на организацията. Тя е единственият орган, който може да позволи продажбите в Европейски Съюз на нови медикаменти за лекуване на най-честите и съществени заболявания, в това число рак, диабет и грип.

Много други медикаменти, позволени на национално равнище, също може да са в риск. Почти 6 хиляди такива медикаменти би трябвало да преминат през нов развой по лицензиране след Брекзит. Служителят от организацията сподели, че тя не разполага с " цялостна картина " на обстановката във всички страни от Европейски Съюз за позволените на национално ниво лекарства.

През февруари Холандия съобщи, че има риск от дефицит на 50 " сериозни " медикаменти при положение на Брекзит без договорка. Говорител на холандското здравно министерство съобщи, че от този момент до момента опасенията за множеството от тях са били решени, само че може да зародят проблеми с не толкоз значими лекарства.

В отчет през юни Европейската комисия включи медикаментите и медицинските произведения в лист на секторите, за които е нужна " продължителна и особена зоркост ".

Много страни - членки на Европейски Съюз, към този момент се сблъскват с дефицит на някои медикаменти поради проблеми, свързани с производството, регулаторите или разпространяването. Проучване, извършено измежду 21 европейски страни, сподели, че всички те са изпитали дефицит предходната година съгласно Фармацевтичната група на Европейски Съюз. Ваксините са измежду тези, за които най-често се показва, че има дефицит. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР