С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа

...
С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа
Коментари Харесай

Калоферци играха мъжко хоро във водите на Тунджа

С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа точно на Йордановден. По традиция първо в реката влизат локалните, а по-късно и искащите посетители на града на Ботев, в случай че има такива, а всяка година има от ден на ден и повече.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагази в реката. Мъжете пеят песента " Залюбиела е Василка ". Гайди свирят. Тъпаните бият. Тази година водата в Тунджа не е ледена, само че е задоволително студено, че да водата да те пречисти, смелчаците се каляват, с цел да са здрави през цялата година.

Тук " избавяне " на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Свещеникът хвърли кръста тъкмо в 8.00 часа. Мъжът, който го хвана го съобщи на най-малкия участник, седнал на раменете на татко си. Това е 4-годишният Димо.

После се изви хоро. Времето бе ясно, натрупалите се повече от 1-2 хиляди индивида в града на Ботев имаха опция да следят ристуала от двете страни на реката. Пристигна и комитет войводи на кметове от Северна България, пристигнали да поддържат Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани неповторимия обред.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. Стоянов съобщи, че посланието, което ще изпратят тази година с влизането в реката е вирусът да изчезне - освен в Калофер, а в цяла България.

В последните години стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР