С международното летище и 260 хотела около Бургас сме изключително

...
С международното летище и 260 хотела около Бургас сме изключително
Коментари Харесай

Кметът на Бургас Димитър Николов: Благодаря, че се намери държавна и политическа воля, за да се завърши залата

С интернационалното летище и 260 хотела към Бургас сме извънредно подобаващи за сходни интернационалните събития, залата ще даде подтик, сподели градоначалникът

„ Благодаря, че се откри държавна и политическа воля, залата в Бургас да бъде приключена “. Това сподели кметът Димитър Николов след днешната ревизия на спортното оборудване.

Градоначалникът придружаваше районния министър арх. Иван Шишков, регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, началника на ДНСК арх. Деляна Панайотова и зам.-министъра на спорта Петър Георгиев при инспекцията на зала „ Арена Бургас “. Добрата вест е, че до два месеца строителството може да бъде приключено. Поне това увери Иван Шишков. Той посочи, че страната, в лицето на служебното държавно управление, е подсигурила на строителя, че ще извърши контракта си, няма да забави заплащания и средствата, които са контрактувани до този миг.

От своя страна фирмата-изпълнител е поела ангажимент да приключи първия стадий на залата. ( Строежът сега е на АКТ 14.



Припомняме, че строителството на залата стартира през 2014 година, а проектите бяха да е подготвена до 2017 година. През 2016 година Община Бургас трансферира строителството на държавното сдружение „ Академика 2011 “, което е еднолична благосъстоятелност на Министерството на спорта. Изхождаше се от обстоятелството, че построяването на сходна зала е стратегически план от държавната политика и би трябвало да бъде финансирано от републиканския бюджет.

По това време главният сътрудник в обединяването, което завоюва публичната поръчка „ Понстрой “ обаче изпадна в неплатежоспособност, наложи се смяна в консорциума и преправяне на плана.

Ковид пандемията в допълнение забави строителството , а в допълнение в последната година и половина залата се трансформира в „ политическа дъвка “ и по нея не се направи съвсем нищо.

До през днешния ден, когато стана ясно, че страната има воля, с цел да приключи градежа.

„ Благодаря на министър Иван Шишков, на зам.-министъра Петър Георгиев и началника на ДНСК арх. Деляна Панайотова, че се откри държавна и политическа воля, залата да бъде приключена. Това безвремие от година и половина, през което съвсем нищо не се правеше по залата, беше изгубено за Бургас, за националния спорт. Още в миналогодишния бюджет бяхме възнамерявали средства да организираме европейски и международни шампионати, които ги изтървахме. От това изгубиха дребния и междинен бизнес на Бургас. С тази поддръжка съм оптимист оборудването оптимално бързо да бъде въведено в употреба и одобри семейства на разнообразни събития “, сподели Димитър Николов пред публицисти.

„ Залата е единствената в страната, която е с всички лицензи, тъй като тук идваха представители на международната федерация по лека атлетика. Те бяха безапелационни, че това е единствената зала в България, която дава отговор на техните повишени условия във връзка с размери, сигурност, височини. По-голяма е от „ Арена Армеец “. Единствената зала с толкоз доста паркоместа – на три етажа, има две подготвителни зали. Това я прави неповторима за търсене на домакинство. С интернационалното летище и 260 хотела към Бургас ние сме извънредно подобаващи за сходни интернационалните събития. Иначе за градска зала – „ Младост “ е идеална, само че не това е въпросът “, добави Николов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР