На 18 май най-нетърпеливите ще видят с очите си най-прочутото

...
На 18 май най-нетърпеливите ще видят с очите си най-прочутото
Коментари Харесай

Стана ясно какво има в трите бронирани куфара, които пристигнаха в Бургас от Дубай

На 18 май най-нетърпеливите ще видят с очите си най-прочутото българско богатство

Флагман.бг разкри най-накрая тайната на трите мистериозни пломбирани куфара от метал, които бяха вкарани с усилена полицейска защита в постройката на Археологическия музей в Бургас на бул. " Богориди ". На 7 май наш кореспондент засече брониран автомобил, конвоиран от полиция, да настава в пешеходната зона, след което узнахме, че в трезора на музея се придвижва златно богатство. 

От шефа на Регионалния исторически музей Милен Николов узнахме още, че то ще бъде експонирано на 18 май за Нощта на музеите и ще бъде най-голямата атракция на града ни за целия летен сезон във връзка с историята. 



Днес разкрихме, че става дума за Панагюрското златно богатство.То ще бъде експонирано в зала „ Трезор “ на Археологическия музей в Бургас на бул. „ Алеко Богориди “ №21 от 18 май до 30 август. 

" Това е единственото музейно копие – цялостен аналог на оригинала, направено от чисто 23-каратово злато. Предметите са благосъстоятелност на Националния исторически музей в София, които общително предоставиха опцията бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско богатство ", сподели господин Николов за Флагман.бг.

Тук са всичките 9 златни предмета, с общо тегло 6300 кг. – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Оригиналът не напуща Националния исторически музей. 

Панагюрското богатство е намерено през 1949 година, на 2 км. от Панагюрище.Днес се смята, че това богатство е от края на IV - нач. на III в. прочие Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е взело участие в религиозни церемонии.

Съдовете са с разнообразни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е с декорация от африкански глави.

Панагюрското богатство е най-известното тракийско богатство. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, Съединени американски щати, Япония, Швеция и мн. други Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май, и се провежда взаимно от Бургаския музей и Община Бургас.

9-те изключителни експоната са пристигнали непосредствено от Дубай, където са били изложени в влиятелна изложба за 2 седмица.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР