С какво се сблъскаха журналистите от NPR (Националното обществено американско

...
С какво се сблъскаха журналистите от NPR (Националното обществено американско
Коментари Харесай

Моника Евстатиева от NPR: В България е опасно да си журналист

С какво се сблъскаха публицистите от NPR (Националното публично американско радио) по време на изборите в Съединените щати и последвалите ги събития до предаването на властта сред двамата президенти, споделя по стратегия „ Христо Ботев “ Моника Евстатиева, старши редактор и продуцент в NPR.
Тя разяснява и стандартите на българските и американските медии и отношението им с политиците.

Спряната тирада на президента Тръмп

„ Тази тирада NPR не я излъчи. Също и основните американски малките екрани – ABC, NBC, CBS, не я излъчиха, тъй като това, което той сподели, е рисково и не е истината. Никога в модерната история на Америка не сме били в такава позиция, в която би трябвало да взимаме такива решения, тъй като по принцип президентът на Америка е една от най-силните позиции в света, и неговата дума тежи. Всъщност нашето обвързване, като публицисти, е да поправяме грешките, и тези, които споделят в действителност неточни неща, ние да споделяме което е вярното. И не става дума за мнение, той не изрича мнение, а говореше неща, които не бяха правилни. Когато платформата, посредством която той четири години споделяше с нас – Tweeter, смъкна неговия профил, се появи различен проблем. От една страна, това, което споделяше, беше доста рисково за народа, защото неговите думи провокираха гибелта на пет индивида в Капитолия на 6-и януари, само че въпреки това, ние в никакъв случай няма да можем да имаме повече достъп до това, което той е споделил през годините. А това е доста значимо за нас, като публицисти, тъй като това де факто е един списък на всичко това, което е правил и казвал. Беше значимо решение да се смъкна неговата платформа, само че, като публицист, аз нуждая се от списък на това, което той е приказвал. "

Паралелът с българските медии

" Когато Доналд Тръмп пристигна на власт, той разруши основите на демокрацията в Америка, или най-малко се опита да ги разбие, и по този начин той даде образец на доста водачи на разнообразни страни из света, които видяха метода, по който той се държи – към публицистите, към медиите, към останалите политици – и взеха решение, че това е един доста прекрасен образец за следване. Ние виждаме това към този момент в целия свят и несъмнено, в България, тъй като имаме някого, който е на власт от доста дълго време и, който е инспириран от този тип държание. За разлика от Америка, това, което в България нямаме, е мощни медии. В България, в случай че започнеш да казваш истината, ще има последици, изключително на равнището на следствия, тъй като при правосъдна система, която съвсем не съществува, в случай че би трябвало да отбрани медиите, кой ще го направи? "

Кога политиците приключват да поддържат връзка с медиите

" За Доналд Тръмп това е една история, която за жалост разбрахме доста по-късно. Той беше приказвал с една доста известна американска журналистка. Тя го е попитала: " Защо не желаете да отговаряте на тези въпроси? ", когато са били единствено двамата. Той е споделил: " Защото аз желая напълно да подроня престижа ви... ", имал е поради престижа на мощните медии в Америка, "...за да може хората да не имат вяра в нищо, което казвате за мен ". Той имаше за цел да подрони престижа ни през цялото време, тъй като знаеше, че е правил доста неща в живота си, които ние ще отразим, за които ние ще кажем – всичките му правосъдни проблеми от предишното, всичките обвинявания към него в операция и така нататък. Той искаше да сътвори подобен имидж на нас пред хората, че да си споделят: " Каквото и да приказват за този човек, ние не го имаме вяра ". И той съумя. "

Разследването на NPR

„ Това, по което работим от две-три седмици, е един доста упорит план, в който проверяваме всичките 179 федерални каузи, които са стартирани против хората, които щурмуваха Капитолия. Бройката се усилва всеки ден. Тези хора са арестувани за доста разнообразни закононарушения. Едно от най-страшните, които в този момент проверяваме, е това, че една част, не всички, несъмнено, е имало степен на организация и доста съществени планове да навредят. И макар че обществото, може би, не мисли всеки ден за това, което се случи на 6-и януари, този случай в Америка доста разтресе хората. Капитолия е нещо, което не можеш да оскверниш, това е един тип национализъм. И когато този национализъм се обърна с главата надолу, това изплаши доста хора, републиканцие в това число. Много е значимо тези хора да бъдат разследвани и техните каузи да бъдат отразявани, тъй като би трябвало да се покаже, че всяко нещо, което ти правиш, има последици, че не може просто да влезеш някъде и да започнеш да чупиш, да удряш служители на реда, да крадеш неща от офисите на сенаторите и на хората от Конгреса и да смяташ, че просто ще се прибереш у дома и ще продължиш живота си. "

Защо в България полиция, правосъдна система и публицисти рядко работят дружно

„ Една от аргументите, поради която аз съм публицист в Америка, е тъкмо поради това, тъй като аз знам, че в България е рисково. Българските медии, когато отразяват митингите, от кого бяха предпазени? От никого. Защото, в случай че правосъдната система не може да те отбрани или в случай че полицията не може да те отбрани, тогава кой? Едно от нещата, които виждам в България, е нещо, което съм виждала и в модела в Русия – на медиите е дадена задоволително независимост, с цел да основава илюзията, че е свободна, само че в действителност не е. Уж всичко може да бъде отразявано всеки ден, само че всеки знае, че има един предел, до който, като стигнеш, би трябвало или да се върнеш, или да се замислиш какви ще са сериозните последствия, в случай че продължиш напред. Важно е хората да имат сериозно мислене, обществото би трябвало да задава тези въпроси към политиците и медиите просто да бъдат метода, през който това става. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР