С жива верига на мира и солидарността Бургас отбеляза 79

...
С жива верига на мира и солидарността Бургас отбеляза 79
Коментари Харесай

С жива верига Бургас каза „не на войната” и се поклони пред спасителите на българските евреи

С жива верига на мира и солидарността Бургас означи 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март към паметника на благодарността стотици бургаски жители образуваха спонтанна верига, с цел да заявят на света, че сетивата са им будни, паметта е жива и не желаят трагизма на предишното да се придвижи в сегашното.

Със специфична гала, проведена от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф”, морският град уважи Деня на спасението на българските евреи от Холокоста и паметта към починалите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Да се поклонят пред паметника на благодарността се събраха голям брой представители на институции, общественици, възпитаници, жители, публицисти. Уважението и признателността си към спасителите на близо 50 000 български евреи показаха регионалният шеф Стойко Танков, заместител - кметът Диана Саватева, ръководителят на общинския съвет Севдалина Турманова, шефът на Регионална дирекция на вътрешните работи Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на РУО Бургас Виолета Илиева, водачът на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, общински съветници, представители на Държавен списък – Бургас, учители и възпитаници от Английска гимназия, Немска гимназия, Природо-математическа гимназия, Руска гимназия, Гимназия по туризъм и СУ „ Св. св. Кирил и Методий”, както и потомци на избавени евреи и голям брой жители.

„ Не избледнява урокът по великодушие и съпричастност, наследен от нашите предшественици. Вярвам, че този доблестен жест носи своето голямо значение, тъй като потвърждава, че с общи старания може да се сътвори положително и да се даде вяра там, където е най-нужно”, написа в своя приветствен адрес Румен Радев, Президент на Република България.

Към ритуала с цветя и приветствен адрес се причисли и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

„ Спомняйки си за делото на нашите предшественици, през днешния ден би трябвало необятно да отворим сърцата си, да приемем и да помогнем на всички нуждаещи се. Нека ценим историята си, дано я описваме и бъдем горди с направеното от дедите ни”, прикани Никола Минчев.

Писмо изпрати и посланикът на страната Израел в България Йорам Елрон: „ Спасяването на българските евреи ни учи, че хората са тези, които вземат решение на изберат положителното пред злото, като по този метод имат силата да трансформират хода на историята. Спасението на българските евреи изпраща ясно обръщение към идните генерации, че положителната воля може и би трябвало да надделее на омразата и злото”.

Поздравителен адрес до Център „ Алеф” изпратиха и от Комисията за отбрана от дискриминация.

В прочувствено слово Алберта Алкалай, потомка на избавени бургаски евреи и ръководител на Център „ Алеф”, напомни историческия 10 март 1943 година и хората, които реализираха неповторимия акт на човещина да не позволен нещастието, сполетяла еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.

„ Днес е изключително значимо, защото още веднъж историята се раздира и човечността е на тестване, да си напомним подвига на тези българи, които със спасяването на евреите са съдействали за най-големия честен капитал – да останеш човек в безчовечен времена”, акцентира тя. „ На фона на проявените храброст, морал, всеотдайност, героизъм и чест от български депутати, православната черква, интелектуалци и елементарни жители още по-отчетливо се открояват апелите за мир и взаимност. Те са доказателство, че обединени от чиста идея можем да преобърнем историята. Когато в Европа още веднъж се води война и се дават почтени жертви, не можем да останем безучастни”, сподели Алберта Алкалай.

Участниците във възпоменателната гала издигнаха своите апели за единение, другарство, взаимопомощ, единодушие и памет. Хванати за ръце, те образуваха верига на солидарността с вяра, въпреки и изразени алегорично, силата на посланията им да изиграе своята роля за възобновяване на мира.

Учениците, положили своите цветя в израз на съпричастност с проявената респект, се срещнаха със спасителите на бургаските евреи в навечерието на паметния ден посредством кино лентата „ Да помним”. Документалната лента споделя историята на бургаската еврейска общественост и съживява част от предишното на Бургас като град на толерантността и солидарността. Филмът бе показан в СУ „ Св. св. Кирил и Методий”, ППМГ, Руска гимназия, Английска гимназия, Гимназия по туризъм, Гимназия „ Г. Раковски” и Гимназия по строителство и архитектура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР