С историческо решение завърши първият ден от срещата на вътрешните

...
С историческо решение завърши първият ден от срещата на вътрешните
Коментари Харесай

Държавите в ЕС договориха единен подход за мигрантите

С историческо решение приключи първият ден от срещата на вътрешните министри на страните от Европейски Съюз в Люксембург. Силовите министри на 27-те реализираха дълго отлаганото съглашение за заслужено разпределение на бежанци и мигранти. Две са главните промени в досегашните текстове по тематиката.

Първо всяка страна ще би трябвало да одобри симетричен брой претенденти за леговище. Ако откаже, ще би трябвало да заплати отплата във фонд, ръководен от Съюза. С тези пари ще бъдат подпомагани страните, най-силно подложени на миграционен напън като Италия и Гърция да вземем за пример. Второ, ще бъде въведена ускорена процедура за разглеждане на молбите в центрове, ситуирани по границите. Срокът ще бъде до 3 месеца. Тази мярка ще се ползва за претенденти, които имат минимум шансове да получат бежански статут.
Разбира се, към момента имаме да предприемем значими стъпки до момента в който завършваме процеса, само че мисля,че е ясно, че постигнахме голям прогрес във връзка с построяването на доверие. Днешното решение е доказателство, че има доверие сред държавите-членки. Има го и духа на съдействие и взаимност. А това значи, че сме мощни и можем да реализираме доста. Моментът е исторически, тъй като към този момент е ясно, че доверието е възвърнато в Европейския съвет, що се отнася до миграцията.
Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Като цяло измененията се считат като стягане на контрола върху миграцията. Основната цел е тези, които идват от страни, където няма спорове, като да вземем за пример Мароко и Алжир, да бъдат връщани, а да бъдат допускани единствено идващите от проблематични райони, които се нуждаят от отбрана. България гласоподава „ въздържал се “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР