Когато чуете думата таверна, какви картини изникват в съзнанието ви?

...
Когато чуете думата таверна, какви картини изникват в съзнанието ви?
Коментари Харесай

Гръцките таверни – част от културното наследство на Европа

Когато чуете думата " таверна ", какви картини изникват в съзнанието ви? Може би е за тясно пространство - мазе с маси, покрити с пергаментова хартия или карирани покривки.

 

Бъчвите за вино са в задната част, стените са покрити със старинни фотоси и разгласи по отношение на политиката на заведението, които постоянно осведомят клиентите, че храната и напитките не се сервират на заем. Има᾽ цигарен пушек и дребни групи другари, събрани към масите, които ядат, смеят се и пият, до момента в който притежателят, с молив зад ухото, оглежда помещението, подготвен да одобри нови поръчки.

Макар че тогавашната типична сцена през днешния ден може да наподобява малко остаряла, тя не е изчезнала изцяло. Всъщност, с някои промени (пушенето към този момент не е разрешено), гръцката таверна е останала съвсем същата от епохи, както и повода за нейното битие. Тази причина е виното. Таверната е зародила като място, където можете да намерите вино, което да пиете на място или да си вземете за у дома.

 

 Добави изложение

 

Прародител на таверната е kapileio - дребен магазин в антична Атина, където търговецът излагал стоката си, най-вече аграрни артикули и вино, на спонтанни сергии, направени от плява. Гръцката дума " taverneion " или " taverna " в действителност произлиза от латинското " taberna ", което значи " сергия, заслон или барака ". По-късно, по времето на Византия, се появяват магазини за вино. Но точно комбинацията от вино и храна дава окончателния тип на таверната, както я познаваме през днешния ден. По време на византийския интервал този тип заведения за хранене процъфтяват; точно през този интервал храната стартира да се сервира постоянно с вино.

 

 Добави изложение

 

Историята на атинските таверни стартира през първата половина на XIX в., когато градът е определен за столица на новата самостоятелна гръцка страна. В своята чудесна книга " Атинската таверна " (Indiktos Publications, Athens, 2009 г.) писателят Гиоргос Питтас разказва по какъв начин тези заведения стартират да действат като свърталища на работническата класа, която живее в кварталите Метаксуржо, Газохори, Анафиотика и Псири. Именно там се откриват първите атински таверни, които са контраст на заведенията за хранене и хотелите на висшата класа, където благородниците от и към царския двор се забавляват, похапвайки европейски деликатеси, поляти с баварска бира.

 

 Добави изложение
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР