С историческо гласуване на ООН прие с огромно мнозинство в

...
С историческо гласуване на ООН прие с огромно мнозинство в
Коментари Харесай

ООН осъди агресията на Русия в Украйна с исторически вот

С историческо гласоподаване на Организация на обединените нации одобри с голямо болшинство в сряда резолюция, с която осъжда съветската инвазия в Украйна и прикани Москва да спре бойните дейности и да изтегли войската си от страната. Резолюцията бе подкрепена с голямо болшинство от 141 от 193-ма членове на Общото заседание, което бе свикано за изключително съвещание от Съвета за сигурност. Последното изключително съвещание бе свикано през 1982 година.

В своята позиция Организация на обединените нации показва страдание за " експанзията на Русия против Украйна ". Позицията на Русия бе предпазена от Беларус, откакто страната се трансформира в плацдарм за нахлуването в Украйна. Останалите бранители на Кремъл бяха Еритрея, Северна Корея и Сирия. Тридесет и пет членове на Организация на обединените нации, в това число Китай, се въздържаха.

Въпреки че резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации са необвързващи, те имат политическа тежест и ускоряват интернационалната изолираност на Русия.

Дори обичайният съдружник на Русия на Балканите - Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюцията. България също поддържа резолюцията.

" Както 141 държави-членки на Организация на обединените нации знаят, това е опасност за сигурността на Европа и целия учреден на правила интернационален ред ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен пред кореспонденти след гласуването. В речта си посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд цитира видеозаписи на съветски бойци, преместващи тежки оръжия в Украйна, в това число касетъчни муниции и вакуумни бомби, които са неразрешени от интернационалното право.

Руският делегат на Организация на обединените нации Василий Небензя отхвърли дейностите на Москва да са ориентирана към цивилни и упрекна западните държавни управления, че оказват напън на членовете на Организация на обединените нации да одобряват резолюцията. Според него приемането на сходен документ може да подхрани насилието. Той повтори изказванието на Русия, че дейностите ѝ са “специална военна интервенция “, ориентирана към преустановяване на хипотетични офанзиви против цивилни в Донбас.

Небензя упрекна украинските сили, че употребяват цивилни като жив щит и разполагат тежки оръжия в цивилни региони.

Посланикът на Пекин Джан Джун сподели, че резолюцията не е била подложена на “пълни съвещания с всички членове “ на Общото заседание на Организация на обединените нации.

“Нито регистрира напълно историята и сложността на актуалната рецесия. Не акцентира смисъла на правилото на неделима сигурност или неотложността от поощряване на политическото споразумяване и усилване на дипломатическите старания “, сподели той. „ Това не е в сходство с поредните позиции на Китай ", сподели той.

Китай, който се сближава с Русия през последните години, декларира, че няма да взе участие в западните наказания против Москва.

“Злото в никакъв случай няма да спре. То има потребност от ден на ден и повече пространство “, сподели пратеникът на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица

Гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации беше приветствано от албанския министър председател Еди Рама, който съобщи, че “Русия попада в изолираност “, а гласуването на Сърбия сплотява Западните Балкани със Запада “.

“Общо 141 страни наказаха с гласа си в Организация на обединените нации Русия поради експанзията ѝ против Украйна. Русия навлиза в интервал на най-голямата изолираност в своята история единствено с четири ултрадиктаторски страни на нейна страна “, разяснява Рама.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР