С гласовете на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет -

...
С гласовете на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет -
Коментари Харесай

София гласува рекорден бюджет за чистота без гаранции за контрол

С гласовете на ръководещото болшинство в Столичния общински съвет - обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", бе решено през 2021 година София да похарчи общо 220,4 млн. лева за всички действия по почистването в града. Сумата е с към 4 млн. повече от разходите за същата дейност през отиващата си година. План-сметката за чистотата включва всички действия по събирането и обезвреждането на боклуци, лятното и зимно разчистване на улици и обществени площи, рекултивацията на затворените депа и др. 

При дебатите ръководещите се похвалиха това, че парите за непорочност се усилват, без да се подвигат налозите. Таксата за недвижими парцели на жителите се резервира в размер на 1.6 % върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните парцели на предприятията - 10% върху отчетната стойност.

ГЕРБ акцентираха още и че общината усилва размера на миенето на улици в града. През 2021 година ще се усилят с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч, разясниха ръководещите. Става дума за общо 96 000 дка улици, по които минава градски превоз, тротоари, площади и други Увеличава се кратността на миене - 5 пъти вместо 4. 24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка.

Властите в София обаче заобиколиха отговора на въпроса по какъв начин се управлява този развой и не изнесоха информация какъв брой инспекции са направени и какви санкции са наложени на сметосъбиращите компании за официално и зле изпълнено миене на улици. В същото време многобройните коментари на жителите на града в разнообразни обществени групи демонстрират, че те са извънредно недоволни от неналичието на миене в техните квартали и от качеството там, където такова въпреки всичко се прави. 

При дебатите стана ясно още, че макар изказванията на ГЕРБ, че се мият всички улици в града, в действителност това не е правилно. Тома Белев от " Демократична България " пресметна, че в действителност ще бъдат измити по-малко от половината улици в София. Той разясни, че от отговори на администрацията е станало ясно, че почистващите машини няма да минат нито веднъж по улиците, които не са асфалтирани и по които няма тротоари. Общинският съветник поясни, че става дума за 46% от цялата уличната мрежа в София. Белев разяснява, че това компрометира цяла философия за миене на улици, тъй като улиците без построена инфраструктура се намират главно в региони, в които кипи интензивно строителство - " Манастирски ливади ", " Витоша ", " Кръстова вада ", Студентски град и така нататък Това значи, че МПС-тата, излизащи от тези зони, ще продължат да придвижват голямо количество тиня и прахуляк из цяла София, акцентира Белев. 

Като друга заслуга на новата план-сметка от ГЕРБ показаха и че в нея се залагали нови действия по почистването. Управляващите акцентираха особено, че по предложение на кмета Йорданка Фандъкова се отпускали средства за премахването на така наречен кални точки в разнообразни квартали, като по този метод те щели да престанат да бъдат източник на тиня и нечистотия. Всъщност истината обаче е, че администрацията ще се опита да се оправи с към 20 такива места в 2-3 квартала в случай, че калните точки в София са хиляди. 

Около 73 млн. лева от бюджета за разчистване през 2021 година ще бъдат платените на компаниите, които дават отговор за събирането и превозването на боклука. И по това перо няма никакви гаранции, че контролът на фирмите ще се усили. Както " Сега " неведнъж е писал, с почистването в огромна част от София са натоварени компании с присъединяване на известните предприемачи Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, прочут като Вълка и др. Според Столична община данните показвали, че в последните 3 години размерът на събрани и превозени боклуци се е нараснал с 11%. От опозицията през днешния ден обаче опонираха, че нарастванията размер е доказателство, че София не извършва критериите за разделно оползотворяване на битовите боклуци и че затова на нея й се постанова да гори по-голямата част от боклука си. 

За лятно разчистване следващата година са планувани 62,1 млн., от които 39,2 млн. ще коства почистването на улиците. Тези пари също ще отидат главно във компаниите, на които София разпорежда събирането и извозването на сметта. Най-голямото перо в бюджета за непорочност остава за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане - 88,4 млн. лева, като тук нарастването е с 3,2 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР