С 49, 4% активност приключиха предрочните парламентарни избори в Армения,

...
С 49, 4% активност приключиха предрочните парламентарни избори в Армения,
Коментари Харесай

С 49, 4% активност приключиха изборите в Армения

С 49, 4% интензивност завършиха предрочните парламентарни избори в Армения, оповестиха Public radio of Armenia, Hetq и ТАСС. В Ереван са дали своят вот над 51% от гласоподавателите. Припомняме, че гласуването на завърши преди часове и се чакат по-късно довечера резултати.

Според първите изнесени резултати, тези от електронното гласоподаване, партията на премиера Никол Пашинян води. Общо 650 гласоподаватели (дипломати, упълномощени в непознати държави) имаха право да гласоподават по електронен път. От тях 500 души участваха в изборите, като 45 бюлетини бяха оповестени за невалидни. " Граждански контракт " на Пашинян взима 165 гласа, а блокът на някогашния президент Роберт Кочарян " Армения " - 135. 14 души са дали своят вот за " Имам чест " на третия президент на Армения Серж Саркисян.

По-късно от ЦИК бяха огласени първите резултати от преброяването на бюлетините и съгласно тях още веднъж Пашинян води с 58,04% от гласовете, до момента в който блокът на Кочарян е на второ място с 22,01 %.
 Приключиха предварителните избори в Армения
Приключиха предварителните избори в Армения

Пашинян и Кочарян се смятат за любимци

Както наблюдаващите означиха през целия ден, изборите се организираха в спокойна конюнктура. Координаторът на задачата на наблюдаващите от Междупарламентарната асамблея на Оперативно-наблюдателно дело Игор Комаровски съобщи пред ТАСС, че членовете на делегацията не са открили никакви основни проблеми. Повечето от нарушаванията са от механически темперамент.

В същото време чиновниците на реда оповестиха за 68 нарушавания, някои от които са престъпни закононарушения. Въпреки това властовите структури означиха, че тези нарушавания не са в положение да повлияят на резултатите от гласуването .

В изборите участваха 25 партии и блокове, измежду които като любимци се сочат ръководещата партия " Граждански контракт " на Пашинян и блока Кочарян " Армения ". Сред претендентите бяха и блокът " Имам чест " на Саркисян.

За да влязат в Народното събрание, партиите би трябвало да преодолеят бариерата от 5%, а блоковете - 7% от гласовете. Изборите се смятат за годни при всякаква изборна интензивност.

Премиерът Никол Пашинян провокира предварително гласоподаване, като , откакто беше подложен на напън, защото се съгласи да приключи огъня с азербайджанските сили. Пашинян съобщи, че е бил заставен да се съгласи на съглашението с посредничеството на Русия, с цел да предотврати по-големи човешки и териториални загуби.

До изборите той продължи да извършва функционалностите на началник на кабинета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР