Руското външно министерство привика посланиците на САЩ, Великобритания и Канада

...
Руското външно министерство привика посланиците на САЩ, Великобритания и Канада
Коментари Харесай

Русия привика западни посланици заради намеса в делото срещу дисидента Владимир Кара-Мурза

Руското външно министерство привика посланиците на Съединени американски щати, Англия и Канада във вторник, откакто те осъдиха присъдата на опозиционен политик за държавна измяна, съобщи " Ройтерс ".

В понеделник московски съд осъди рецензия на Кремъл Владимир Кара-Мурза - който има съветско и английско поданство - на 25 години затвор по обвиняване в държавна измяна в развой, който съгласно него и Запада е политически стимулиран. Това е най-тежката присъда от този тип, откогато Русия нахлу в Украйна.

41-годишният Кара-Мурза години наред сполучливо лобираше пред западните държавни управления да наложат наказания на Русия и на обособени руснаци за хипотетични нарушавания на човешките права. Той също по този начин осъди това, което Москва назовава " специфична военна интервенция " в Украйна.

Руското външно министерство упрекна тримата посланици в " груба интервенция във вътрешните работи на Русия и активност, несъвместима с дипломатическия им статут ", заяви организация " Интерфакс ".

Няма неотложен коментар от трите посолства.

Посланиците на Англия, Съединени американски щати и Канада се появиха дружно пред телевизионните камери на стълбите на Московския съд след присъдата, с цел да осъдят решението и да изискат освобождението му.

Британският дипломат Дебора Бронърт произнесе думите си на съветски език, с цел да могат рускоезичните малките екрани вероятно да ги излъчат.

" Подривна активност "

В изказване, оповестено късно в понеделник, преди пратениците да бъдат извикани, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова ги упрекна, че се пробват да окажат напън върху правосъдната система и сподели, че дипломати, които се месят в работите на Русия, рискуват да бъдат експулсирани.

" Всякакви дейности на Съединените щати, Англия и Канада... ориентирани към подклаждане на разкол и омраза в нашето общество, ще бъдат обсъждани по най-решителен метод и дипломатите, участващи в тази подривна активност, ще бъдат изгонени от Русия ", уточни тя.

" Опитите за напън върху държавното управление на Русия и нейната самостоятелна правосъдна система са обречени на неуспех. Предателите... които са приветствани на Запад, ще си получат заслуженото ", акцентира Захарова.

Англия - която през 2020 година наложи наказания на съдията, който председателстваше делото на Кара-Мурза за хипотетични нарушавания на правата на индивида - в понеделник привика съветския дипломат в символ на митинг.

Самият Кара-Мурза съпостави процеса против него, който се организира при закрити врата, с един от показните процеси на Йосиф Сталин през 30-те години на предишния век.

Прокремълски политици споделиха, че Кара-Мурза заслужава да бъде вкаран в пандиза, тъй като е оказал помощ на Запада да изготви наказания против Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР