Руското външно министерство днес заяви, че изказване на израелски министър,

...
Руското външно министерство днес заяви, че изказване на израелски министър,
Коментари Харесай

Захарова: Казаното от израелски министър за ядрен удар по Газа повдига много въпроси - къде е МААЕ, къде са инспекторите?

Руското външно министерство през днешния ден съобщи, че изявление на израелски министър, който е изразил подготвеност да поддържа концепцията Израел да извърши нуклеарен удар по Газа, повдига доста въпроси, съобщи Ройтерс.

Коментирайки думите на израелския министър, говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова означи, че това изявление е провокирало мощна реакция в целия свят. " Това повдигна голям брой въпроси. Въпрос номер едно - става известно, че чуваме публично изказване за съществуването (в Израел) на нуклеарни оръжия. Съответно идващите въпроси, които пораждат у всеки, са: къде са интернационалните организации, къде е МААЕ, къде са инспекторите? ", сподели  още тя, съобщи ТАСС.

Захарова също означи, че сходни изказвания на представители на израелските управляващи хвърлят светлина върху същинските аргументи за съпротивата на Тел Авив против основаването на зона без нуклеарно оръжие в Близкия изток. Според нея Съединени американски щати са съдействали по всевъзможен метод за появяването на нуклеарни оръжия в Израел, предоставяйки му цялостна поддръжка по този въпрос. 

" Ако тази стратегия съществува и е съществувала, къде са осъществени тестванията, на какви тестови площадки? Очевидно, че това не е станало в района, тогава къде? И не стоят ли Съединени американски щати зад всичко това? ", добавя Захарова.

В неделя министър председателят Бенямин Нетаняху  отстрани " до второ разпореждане " от съвещания на кабинета министъра на културното завещание Амихай Елияху от крайнодясната партия " Отцма Йехудит " ( " Еврейска мощ " ).

Запитан в радиоинтервю за хипотетична опция за потребление на нуклеарно оръжие за намиране на излаз от рецесията в Газа, Елияху отговори: " Това е един от методите. " Аргументът му беше, че в Газа няма хора, които да не са бойци.  По-късно Елияху се опита да поправя изявлението си, като съобщи, че " за всички рационални хора е ясно ", че споменаването на нуклеарните оръжия е било метафорично.

Лидерът на опозицията Яир Липид изиска незабавното премахване на Елияху, като осъди " шокиращото и безумно изказване на един безконтролен министър ". Думите на министъра провокираха неотложно наказание и от страна на арабския свят, възмутиха централните израелски медии и бяха избрани като " неприемливи " от чиновник на Съединени американски щати. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР