Военнослужещи от израелската армия палят пакети с хуманитарни помощи, предвидени

...
Военнослужещи от израелската армия палят пакети с хуманитарни помощи, предвидени
Коментари Харесай

Конгресмени уведомиха Байдън за доказателства, че Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Военнослужещи от израелската войска палят пакети с филантропични помощи, планувани за жителите на линията Газа. Снимка: " Екс " посредством АП

Десетки конгресмени от Демократическата партия на Съединени американски щати уведомиха Белия дом, че има задоволително доказателства за нарушавания на американските закони от страна на Израел, изразени в ограничението на притока на филантропични колета към линията Газа, съобщи Асошиейтед прес. Те се позоваха на известия, че израелските управляващи не са позволили задоволително храна за попречване на глада в палестинския анклав, че са наложили " случайни ограничавания " върху филантропичните помощи и че са въвели система за инспекции, която попречва доставките.

В писмо до президента Джо Байдън, подписано от 86 конгресмени демократи от Камарата на представителите, се показва, че поставяните от Израел ограничавания върху филантропичните помощи за Газа " слагат под въпрос " уверенията на страната, че съблюдава Закона за задграничната помощ на Съединени американски щати. По-конкретно става въпрос за наредба, която изисква получателите на американски оръжия да съблюдават интернационалното филантропично право и да обезпечават свободен достъп за американска помощ.

През февруари Байдън издаде меморандум, с който изиска въпросните писмени уверения от Израел, откакто конгресмени от Демократическата партия започнаха да се съмняват дали израелското държавно управление съблюдава интернационалното право при военните интервенции в Газа.  Израел показа писмените си уверения в края на март.

В писмото си до Байдън конгресмените демократи декларират, че израелското държавно управление се е противопоставило на многократните претенции на Съединени американски щати да отвори задоволително морски и сухопътни коридори за помощи към Газа. Те се позоваха на известия, че израелските управляващи не са позволили задоволително храна за попречване на глада в палестинския анклав, че са наложили " случайни ограничавания " върху филантропичните помощи и че са въвели система за инспекции, която попречва доставките.

" Очакваме държавното управление (на САЩ) да подсигурява, че Израел съблюдава съществуващото законодателство и да предприеме всички вероятни стъпки за попречване на по-нататъшна филантропична злополука в Газа ", пишат конгресмените.

До сряда държавният секретар Антъни Блинкън би трябвало да рапортува на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че потреблението на американски оръжия е в сходство с интернационалното право.

В началото на този месец най-малко четири бюра на Държавния департамент уведомиха Блинкън, че не намират уверенията на Израел " нито за достоверни, нито за надеждни ". Ако уверенията на Израел бъдат сложени под въпрос, Байдън ще има опция да " поправя " обстановката посредством дейности, които варират от искане на нови уверения до прекъсване на американските оръжейни доставки, се показва в меморандума.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР