Руското предприятие „Атомфлот”, част от „Росатом“ и миннодобивната компания „Баимская“,

...
Руското предприятие „Атомфлот”, част от „Росатом“ и миннодобивната компания „Баимская“,
Коментари Харесай

Плаващи АЕЦ ще доставят ток за находище от злато в Чукотка

Руското дружество „ Атомфлот”, част от „ Росатом “ и миннодобивната компания „ Баимская “, която е под контрола на групата Kaz Minerals, подписаха авансово съглашение за доставка на електрическа енергия за Баимския миннообогатителен комбинат в Чукотка. В рамките на подписаното съглашение „ Росатом” ще обезпечи електрическа енергия за най-големия план за мед и злато в постсъветското пространство.

„ Атомфлот” ще достави 4 осъвременени плаващи енергоблока с конфигурирана мощ не по-малко от 106 МВт всеки, като първите два енергоблока ще бъдат въведени в употреба в отдалечения регион при започване на 2027 година, третият – година по-късно, а четвъртият - при започване на 2031 година. Общият размер на вложенията в плана за енергоснабдяване ще доближи над 150 милиарда рубли. В рамките на подписаното съглашение, страните потвърдиха своите съществени договорености за цена на електрическата енергия в размер на 6 рубли за кВт/час по цени от 2020 година (при отчитане на индексацията) и размерите на потреблението. Подписи под съглашението сложиха генералният шеф на „ Атомфлот” Мустафа Кашка и ръководителят на Съвета на шефовете на „ МДК Баимская” Олег Новачук.

„ Споразумението е знаково освен за развиването на „ Атомфлот”, само че и за световния пазар на мобилни атомни централи с дребна мощ. Сделката за подобен размер електрическа енергия е подписана по търговски условия и в границите на реализацията на плана за асимилиране на потребните изкопаеми в този мъчнопроходим регион на страната. „ Атомфлот”, със своя забележителен опит в употребата на флота от атомни ледоразбивачи и реакторни съоръжения с дребна мощ, е натурален сътрудник при такива планове “, съобщи генералният шеф на предприятието Мустафа Кашка.

Председателят на Съвета на шефовете на „ МДК Баимская” Олег Новачук означи, че с помощта на съглашението с „ Атомфлот” се основава опция за стопански дейно асимилиране на най-голямото Баимско находище, намиращо се в далечен регион, където липсва съответната инфраструктура. По думите му ефикасното партньорство с „ Атомфлот” в този огромен план ще окаже удобно въздействие върху социално-икономическото развиване на целия район.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР