Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 526

...
Ето каква е ситуацията в четвъртък, 3 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в четвъртък, 3 август 2023 г.

Борба

Руски дронове удариха пристанища и складове за зърно в и около дунавското пристанище Измаил. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков каза, че атаките са повредили около 40 000 тона зърно, очаквани от страните в Африка. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води атака срещу „глобалната продоволствена сигурност“. Украинският губернатор на Херсон каза, че двама души са били ранени след руска атака срещу жилищен район. Повече от 10 руски дрона бяха свалени по време на атака срещу Киев около 3 часа сутринта (00:00 GMT), казаха украински официални лица. Местни милиционерски групи в два руски региона, граничещи с Украйна, са получили оръжие за отблъскване на украински атаки, казаха местни власти. Милициите първоначално бяха създадени в областите Курск и Белгород миналия декември, за да помогнат на въоръжените сили, Националната гвардия и полицията. Голям брой затворници, държани в импровизирани центрове за задържане в окупираната от Русия Южна Украйна, са били измъчвани и сексуално насилвани, заяви групата от международни експерти Mobile Justice Team в резюме на последните си открития.

Дипломация

Руският президент Владимир Путин каза на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че Москва е готова да се върне към черноморската сделка за зърно, веднага щом Западът изпълни задълженията си към износа на зърно от Русия, съобщиха от Кремъл. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че страната му работи за прекратяване на войната в Украйна, но нито Москва, нито Киев са готови да говорят. „Нито Путин, нито Зеленски са готови за мир“, каза Лула пред репортери на пресконференция. Украйна и Полша извикаха съответните си посланици, тъй като напрежението ескалира, след като външнополитически съветник на президента на Полша каза, че Киев трябва да покаже повече признателност за подкрепата на Варшава. Папа Франциск призова Европа да намери „смели курсове на мир“, за да сложи край на войната в Украйна, откривайки петдневно посещение в Португалия за католически младежки фестивал. Британското външно министерство обяви назначаването на Найджъл Кейси за нов посланик в Русия на фона на нарастващото напрежение между Москва и Лондон. Кейси наследява Дебора Бронърт, която заема поста от 2020 г. и ще поеме ролята през ноември.

Закон

Руският военен репортер Иван Сафронов загуби последното си обжалване срещу присъда от 22 години затвор по обвинения в държавна измяна. Сафронов беше арестуван през 2020 г., след като беше обвинен в разкриване на класифицирана информация. Руски съд ще произнесе присъдата си в петък по делото срещу хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, който е изправен пред обвинения в екстремизъм, които могат да го държат зад решетките десетилетия. Прокурорите поискаха 20 години затвор по обвинения, които включват финансиране на екстремистка дейност. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР