Руският президент Владимир Путин пристигна на полигона Сергеевски в Приморския

...
Руският президент Владимир Путин пристигна на полигона Сергеевски в Приморския
Коментари Харесай

Путин пристигна на полигона Сергеевски за активната фаза на Восток-2022 СНИМКИ

Руският президент Владимир Путин дойде на полигона " Сергеевски " в Приморския край, където се организира дейната фаза на стратегическите командно-щабни учения " Восток-2022 ". Това заяви Дмитрий Песков, представител на съветския водач, представен от ТАСС.

Песков добави, че Путин ще организира среща при закрити врата с министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов.



Русия стартира едноседмични военни учения с присъединяване на войски от Китай и други страни. Учението е израз на задълбочаващото се отбранително съдействие сред Москва и Пекин в изискванията на напрежение в връзките им със Съединени американски щати.

Маневрите имат за цел и да покажат, че Русия има задоволително военна мощност по едно и също време да провежда огромни учения и да води бойни дейности в Украйна.



" Восток 2022 "  започна на 1 септември на седем военни полигона в съветския Далечен изток и Японско море и в него вземат участие над 50 000 военнослужещи с над 5000 единици техника, в това число 140 самолета и 60 военни кораба.

Началникът на съветския общоприет щаб ген. Валерий Герасимов персонално следи ученията, в които вземат участие войски от няколко някогашни руски републики, Китай, Индия, Лаос, Монголия, Никарагуа и Сирия.

Руското министерство на защитата посочи, че като част от маневрите военноморските сили на Русия и Китай в Японско море отработват взаимни дейности за отбрана на морските връзки, зоните на морска икономическа интензивност и оказване на поддръжка на сухопътните войски в крайбрежни региони.

Ученията демонстрират засиленото военно съдействие сред Москва и Пекин, което се задълбочи още повече след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва Асошиейтед прес. Китай отхвърли да подлага на критика съветските дейности в Украйна и упрекна Съединени американски щати и НАТО, че са провокирали Москва. Пекин също така остро разкритикува и тежките наказания на Запада против Русия.



Москва от своя страна изрично поддържа Китай в напрежението със Съединени американски щати, което избухна след неотдавнашното посещаване на ръководителя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Президентът Владимир Путин даже направи паралел сред поддръжката на Вашингтон за Украйна и визитата на Пелоси и ги дефинира като опити на Съединени американски щати да провокират неустойчивост в света.

Александър Габуев, политически анализатор, който деликатно следи руско-китайските връзки, означи, че " е доста значимо за Китай да покаже, че разполага с лостове за напън върху Съединени американски щати и световните им ползи ".

" Общите учения с Москва, в това число военноморските, имат за цел да дадат сигнал, че в случай че натискът върху Пекин продължи, Китай няма да има друга опция, с изключение на да задълбочи военното съдействие с Русия ", сподели Габуев. " Това ще засегне директно ползите на Съединени американски щати и съдружниците им като Япония ".

По думите му Кремъл от своя страна желае да покаже, че Русия е способна да показва военна мощност освен в Украйна, само че и на други места, по едно и също време с бойните дейности там.

" Руското управление демонстрира, че всичко върви по проект и че страната и армията имат нужния запас да организират по едно и също време военни учения и специфичната военна интервенция ", сподели Габуев.

 

Учението в този момент е продължение на поредицата руско-китайски военни учения през последните години, включващи маневри на военноморските им сили и общи патрули на стратегическите им бомбардировачи над Японско и Източнокитайско море. Миналата година съветски войски за пръв път участваха в взаимни маневри на китайска земя.

Китайското присъединяване в ученията " има за цел да задълбочи прагматичното и приятелско съдействие сред армиите на участващите страни, да увеличи нивото на стратегическото взаимоотношение сред всички страни участнички и да увеличи качествата за общ отговор на разнообразни закани за сигурността ", сподели предходната седмица представител на китайското министерство на защитата.

Путин и китайският президент Си Цзинпин поддържат положителни персонални взаимоотношения между тях, с цел да задълбочат стратегическото партньорство сред двете страни в изискванията на опълчването им със Съединени американски щати. По време на комунизма Китай и Съюз на съветските социалистически републики бяха дълго време съперници.

Въпреки че Москва и Пекин отхвърлиха да имат желание да сключат формален боен съюз между тях, Путин съобщи, че сходна опция не трябва да се изключва. Той добави, че Русия споделя с Китай секретни военни технологии, които са съдействали за доста повишение на китайските отбранителни качества.

 

Снимки: БТА/АР

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР