Руският президент Владимир Путин прилича на самотна фигура, ръководеща руската

...
Руският президент Владимир Путин прилича на самотна фигура, ръководеща руската
Коментари Харесай

В кого се вслушва Путин? Ето най-приближеният му кръг

Руският президент Владимир Путин наподобява на самотна фигура, ръководеща съветската войска във високорискова война, която заплашва да унищожи стопанската система на страната му.

Той рядко е изглеждал по-изолиран, в сравнение с при последните си две добре режисирани появи с доближения си кръг, където седи на доста разстояние от най-близките си съветници, написа Военновъздушни сили, представена от Инвестор.бг.

 Кои са доближените на Путин, които управляват дейностите в Украйна?

Като главнокомандващ крайната отговорност за нашествието е негова, само че той постоянно е разчитал на надълбоко лоялния си антураж, огромна част от който също е почнал кариерата си в съветските служби за сигурност.

Въпросът е в кого се вслушва той в този най-съдбовен миг от президентството си?

Сергей Шойгу, министър на защитата

Ако се вслушва в някого, това е дългогодишният му поддръжник Сергей Шойгу, който повтаря линията на Путин за демилитаризиране на Украйна и отбрана на Русия от така наречен военна опасност от Запада.

Шойгу ходеше на лов и лов на риба с президента в Сибир и в предишното беше считан за негов евентуален правоприемник.

Но погледнете тази странна фотография с него в края на масата, седящ неудобно до ръководителя на въоръжените сили, и несъмнено ще се запитате каква част от думите му съумяват да стигнат до ухото на президента Путин.



Снимката е направена на третия ден след началото на военната акция, която се натъква на непредвидена украинска опозиция и невисок дух в армията.

„ Шойгу трябваше да стигне до Киев, той е министър на защитата и се предполагаше, че би трябвало да завоюва войната “, споделя Вера Мироново, експерт по въоръжени спорове.

Той си завоюва заслуги с военното завладяване на Крим през 2014 година Шойгу беше и отпред на службата за военно разузнаване, упрекната за две отравяния с невропаралитичен сътрудник – смъртоносното нахлуване през 2018 година в Солсбъри във Англия и за съвсем съдбовното нахлуване против водача на опозицията Алексей Навални в Сибир през 2020 година

Снимката може да наподобява странна, само че съветският специалист по сигурността и публицист Андрей Солдатов счита, че министърът на защитата към момента е най-влиятелният глас в ушите на президента.

„ Шойгу освен дава отговор за армията, той също по този начин частично дава отговор за идеологията, а в Русия идеологията значително е обвързвана с историята и той управлява говоренето “, отбелязва Солдатов.

Валерий Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили

Като шеф на Генералния щаб неговата задача беше да нахлуе в Украйна и да свърши работата бързо и по стремежи от него метод.

Той изигра значима роля във военните акции на Владимир Путин, откогато стана главнокомандващ на армията по време на войната в Чечня през 1999 година, и беше на предни позиции във военното обмисляне за Украйна, наблюдавайки военните учения в Беларус предишния месец.



Определен от съветския експерт Марк Галеоти като „ недодялан човек с остри черти на лицето, който в никакъв случай не се усмихва “, военачалник Герасимов също изигра основна роля във военната акция за анексирането на Крим.

Според някои информации в този момент той е изолиран поради неувереното начало на нашествието в Украйна и данните за невисок дух измежду военните.

„ Путин не може да управлява всякога и всеки батальон, това е ролята на Герасимов “, споделя Андрей Солдатов. И въпреки министърът на защитата да обича униформите си, той няма военно обучение и би трябвало да разчита на експертите, добавя Солдатов.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност

„ Патрушев е най-агресивният ястреб, който от години счита, че Западът пробва да навреди на Русия “, отбелязва Бен Нобъл, доцент по съветска политика в University College London.

Той е един от тримата довереници на Путин, които са му служили още от 70-те години на предишния век в Санкт Петербург, когато вторият по величина град в Русия към момента се наричаше Ленинград.

Другите двама са началникът на службата за сигурност Александър Бортников и ръководителят на външното разузнаване Сергей Наришкин. Всички хора в доближения кръг на президента са известни като силовици, само че тези трима души са още по-приближени до него.



Малцина имат толкоз въздействие върху президента колкото Николай Патрушев. Той освен е работил с него в остарялото Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по времето на комунизма, а и го размени отпред на наследилата я организация – Федералната работа за сигурност, от 1999 до 2008 година

По време на странното съвещание на Съвета за сигурност на Русия три дни преди нашествието Патрушев е изложил възгледа си, че „ съответната цел “ на Съединени американски щати е да разрушат Русия.

Заседанието беше изключителна режисура, при която президентът, седнал зад бюро, одобри един по един членовете на екипа си за сигурност, които заставаха на катедра, с цел да изложат мнението си за признаването на подкрепяните от Русия бунтовници в Украйна.



Николай Патрушев мина теста. „ Той е индивидът, който е дал главния апел за война и се твърди, че Путин е възприел най-крайната му позиция “, разяснява Бен Нобъл.

Александър Бортников, шеф на Федералната работа за сигурност (ФСС)

Наблюдатели на Кремъл настояват, че президентът има вяра на информацията, която получава от службите за сигурност повече, в сравнение с от всеки различен източник, а Александър Бортников е считан за част от доближения кръг на Путин.

Още един остарял съучастник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Ленинград, той пое управлението на ФСС, когато Николай Патрушев беше назначен на различен пост.



И за двамата се знае, че са близки до президента, само че Бен Нобъл отбелязва: „ Не можем да кажем сигурно кой дърпа конците и кой взема решенията “.

ФСС има доста въздействие върху други правоохранителни служби и даже разполага със лични специфични сили.

Бортников е значим, само че не е кадърен да провокира съветския водач или да му даде съвет по същия метод като други, счита Андрей Солдатов.

Сергей Наришкин, началник на Службата за външно разузнаване

Завършвайки триото от остарели сподвижници от Ленинград, Сергей Наришкин остана до президента през по-голямата част от кариерата му.

Какво тогава можем да разберем от забележителното мъмрене, на което беше подложен той, когато не последва формалната линия по време на съвещанието на Съвета за сигурност?

На въпрос за неговата оценка на обстановката ръководителят на разузнаването се запъна и заприказва комплицирано, при което президентът му сподели: „ Не това обсъждаме сега “.



Дългото съвещание беше режисирано по този начин, че Кремъл ясно да покаже недоволството си пред огромна телевизионна публика.

„ Беше шокиращо. Той е необикновено спокоен и въздържан, тъй че хората несъмнено са се запитали какво се случва тук “, споделя Бен Нобъл. Марк Галеоти бил изумен от токсичната атмосфера по време на цялото събитие.

Но Андрей Солдатов счита, че президентът просто се е наслаждавал на момента.

„ Путин обича да играе игрички с доближения си кръг, карайки го (Наришкин) да наподобява като простак “, отбелязва той.

Наришкин е доближен на Путин отдавна – в Санкт Петербург през 90-те години на предишния век, а след това в кабинета на Путин през 2004 година, и в последна сметка стана ръководител на Народното събрание. Но той също по този начин е началник на Руското историческо сдружение и съгласно Солдатов е изиграл доста значима роля в обезпечаването на президента на идеологически учредения за дейностите му.

Миналата година в изявление за Военновъздушни сили Наришкин отхвърли Русия да е правила отравяния или хакерски атаки, както и да се е намесвала в изборите на други страни.

Сергей Лавров, външен министър

От 18 години най-високопоставения съветски посланик е лицето на Русия пред света въпреки да се счита, че няма огромна роля във вземането на решения.

Но 71-годишният Лавров е още едно доказателство, че Путин разчита мощно на фигури от предишното си.

Лавров е подъл политик – предишния месец той опита да осмее английския външен министър Лиз Тръс поради слабите ѝ знания за географията на Русия, а година по-рано опита да унижи ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Но Лавров от дълго време е заобикалян по въпроси, свързани с Украйна, и макар славата си на недодялан и неприятелски човек, той поддържаше още дипломатически диалози за Украйна, а съветският президент избра да го пренебрегва.

Лавров евентуално не се е трогнал изключително, откакто множеството представители на Съвета за човешки права на Организация на обединените нации излязоха от залата, когато той опита да отбрани нахлуването на Русия във видео послание.



Валентина Матвиенко, ръководител на Съвета на федерацията

Едно от дребното женски лица в антуража на Путин, тя управлява гласуването в Горната камара на Народното събрание, на което беше утвърдено разполагането на съветски сили в чужбина, откриващо пътя за настъпление.

Валентина Матвиенко е още едно доверено лице на Путин от Санкт Петербург, което оказа помощ за реализирането на анексирането на Крим през 2014 година

Но тя не е считана за главен участник в процеса по взимане на решения. Макар че малко на брой могат да кажат с цялостна сигурност кой дърпа конците и взема огромните решения.



Подобно на всички останали членове на Съвета за сигурност на Русия нейната роля беше да сътвори усещане за групово разискване, когато най-вероятно съветският водач към този момент беше взел решението си.

Виктор Золотов, шеф на Националната армия

Бившият телохранител на президента в този момент управлява Националната армия на Русия Росгвардия, основана от президента Путин единствено преди шест години като персонална войска в стила на преторианската армия в Римската империя.

Избирайки персоналния си охранител отпред на армията, той си подсигурява лоялността ѝ, а Виктор Золотов усили числеността ѝ до 400 хиляди души.



Според Вера Мироново първичният съветски проект е бил нашествието да завърши за няколко дни, а откакто армията очевидно почнала да се проваля, Националната армия на Русия поела водачеството.

Проблемът е, че водачът на армията няма военно обучение, а силите му не разполагат с танкове, по тази причина също са уязвими към набези.

В кого още се вслушва Путин?

Премиерът Михаил Мишустин има нежеланата задача да избавя стопанската система, само че няма особена дума за войната.

Кметът на Москва Сергей Собянин и ръководителят на държавния петролен колос Роснефт Игор Сечи н също са доближени на президента, споделя политологът Евгения Минченко.

Братята милиардери Борис и Аркадий Ротенберг, които са другари от детинство на Путин, също отдава са негови довереници. През 2020 година списание Forbes ги разгласи за най-богатото семейство в Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР