Руският президент Владимир Путин обвини Киев в геноцид, оправдавайки войната

...
Руският президент Владимир Путин обвини Киев в геноцид, оправдавайки войната
Коментари Харесай

Световни учени и музеите на Холокоста осъдиха действията на Путин

Руският президент Владимир Путин упрекна Киев в геноцид, оправдавайки войната против Украйна с нуждата от " денацификация " на страната. Водещи историци и ръководители на мемориали на Холокоста обаче осъдиха нахлуването в Украйна и обявиха, че риториката на Москва е засегнатост към паметта на жертвите на нацизма и борците против него , в това число бойците от Червената войска, съобщи Би Би Си.

Обявявайки началото на " спецоперацията ", Путин сподели, че " неонацистите са завзели властта в Украйна ".

В отговор на това авторитетни откриватели на Втората международна война излязоха с намерено писмо, в която декларират, че риториката на Путин е " в действителност погрешна, морално отвратителна и оскърбителна за паметта на жертвите на нацизма " .

Путин също така неведнъж назова дейностите на Киев по повод жителите на Донбас " геноцид ", а съветското вътрешно министерство повтори думите му и упрекна Европа, че поддържа този " геноцид ".
Историците, занимаващи с изследвания на същински геноциди, обаче уверено отхвърлят тази трактовка и упрекват Путин в " цинична употреба на термина " .

Действията на Русия бяха наказани от основни организации за паметта на жертвите на Холокоста – ерусалимският музей Яд ва-Шем, Аушвиц-Биркенау в полския Освенцим и киевският мемориал " Бабий Яр ".
Именно в Бабий Яр нацистите са направили всеобщи разстрели на гражданско наделение – най-вече евреи. Само в последните два дни на август 1941 година там са убити над 33 хиляди индивида.

Във вторник територията на мемориала попадна под съветски ракетен удар, цел на който беше намиращата се там телевизионна кула на Киев.

По данни на украинските спасители, вследствие на обстрела са починали пет индивида, които най-вероятно инцидентно са минавали там.

" Символично е, че [Путин] стартира настъплението в Киев с удар по територията на Бабий Яр, където бе осъществено най-голямото закононарушение на нацистите " , съобщи ръководителят на надзорния съвет на мемориала Натан Шаранский.

Попечителският съвет на мемориалния център " Бабий Яр " излезе с публично изказване, осъждащо дейностите на Москва.

" Русия вулгарно инструментализира антинацистката реторика и се пробва си присвои ролята на герой против нацизма ", се споделя в изказването на съвета, в който взе участие и съветският режисьор Иля Хржановский.

Израелският външен министър Яир Лапид осъди нанесения от съветски сили удар край украинския монумент на Холокоста Бабин Яр, а израелският дипломат в Киев предложи помощ за възобновяване на мемориала.

Най-големият мемориален комплекс за историята на Холокоста -Яд ва-Шем в Ерусалим, съобщи, че вследствие на войната почтени цивилни поданици са били принудени да изоставен домовете си.

Ръководството на организацията прикани да се прекратят опитите за изкривяване на историята на Холокоста.

В изказването не се прецизира кой точно " изопачава историята ", само че по-рано водещи историци на Холокоста, Втората международна война и геноцида внезапно осъдиха риториката на Москва за " денацификацията " и " геноцида ".

" Ние уверено отхвърляме опитите на държавното управление на Русия цинично да експлоатира термина геноцид, паметта на Втората международна война и Холокоста, както и да съпоставя украинската страна с нацистки режим, за оправдае своята с нещо не предизвикана експанзия ", декларират учените в.

Авторите на писмото прибавят, че не идеализират украинската страна и общество, където, както във всяка друга страна, има дяснорадикални екстеремисти, само че това не оправдава съветската експанзия и грубото деформиране на протичащото се в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР