Руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким

...
Руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким
Коментари Харесай

Ракети и оръжия бяха акцент на срещата между Путин и Ким Чен Ун

Руският президент Владимир Путин и водачът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха на космодрума Восточний във вторник. Това е един от редките случаи, в които севернокорейският водач напуща рамките на страната си и първият от 2019 година насам.

Изборът за посещаване на Русия не е инцидентен, като Ким има голям интерес към съветските технологии за произвеждане на галактически ракети и спътници. До момента Пхенян на няколко пъти е опитвал да изстрелва спътници, само че към момента няма триумф по тази линия. Путин даже удостовери, че Москва ще помогне на съседката си в това отношение, като съобщи, че " по тази причина се и събрахме тук ".

Освен обиколката на космодрума Восточний визитата включваше среща дружно с министри, по-късно такава уединено с съветския президент и церемониален обяд. Ким подвигна тост с чаша вино за здравето на Путин, за успеха на " велика Русия " и за корейско-руското другарство, предричайки победа за Русия в нейната " свещена борба " със Запада във войната в Украйна.
Реклама
Макар и това да беше немислимо до неотдавна, Северна Корея може да се окаже основна част от възможна съветска победа. Причината за това е, че запасите от оръжия на Русия доста понижават, като септември е 18-ия месец на военни дейности в Украйна. Пхенян от своя страна разполага с голямо количество боеприпаси и оръжия, някои от които датират времето на Корейската война през 50-те години на предишния век. По този метод, в случай че Ким е податлив да помогне на Путин, то точно потреблението на тези ресурси ще бъде най-вероятния ход.

И двамата водачи отхвърлиха да потвърдят изрично дали са обсъждали въпроса за оръжията по време на диалозите си, като Путин само намекваше, че тематиката е била наранена. Въпреки това военният министър на Русия Сергей Шойгу също присъстваше на диалозите, което е индиректен белег, че закупуването на боеприпаси е било акцент.

Официалните фотоси демонстрират, че Ким е съпроводен от Пак Тхае Сонг, ръководител на комитета за галактическа просвета и технологии на Северна Корея, и адмирал от флота Ким Мьонг Сик. Двамата са свързани с напъните на Северна Корея да придобие технологии за произвеждане на шпионски спътници и подводници с нуклеарни балистични ракети. Ким докара със себе си и Джо Чун Рионг, чиновник на ръководещата партия, отговарящ за политиките в региона на боеприпасите, който се причисли към него на неотдавнашни обиколки на заводи, произвеждащи артилерийски снаряди и ракети.

Съединени американски щати упрекнаха Северна Корея, че към този момент доставя оръжия на Русия, в това число за продажба на артилерийски снаряди на съветската наемническа група " Вагнер ". И съветски, и севернокорейски публични лица отхвърлиха тези обвинявания. Поне на доктрина закупуването на оръжие от или даването на ракетна технология на Северна Корея би нарушило интернационалните наказания, които Русия е подкрепяла в предишното.
Реклама
Путин разяснява пред съветската държавна телевизия, че Ким независимо ще посети след срещата още два съветски града в Далечния Изток. Той ще лети до Комсомолск на Амур, където ще посети авиационен цех, а по-късно ще отиде във Владивосток, с цел да участва на " проява на качества " на Тихоокеанския флот на Русия.

" Русия и Северна Корея имат " доста забавни планове " в сфери като превоза и селското стопанство ", сподели още съветският президент. Москва дава на съседа си филантропична помощ, само че има и благоприятни условия за " работа като равни ", тъй че " вероятностите не са неприятни ", добави Путин.
Свързани публикации Срещата Ким - Путин: Какво желаят един от различен Пхенян и Москва 12 септември 2023, 16:33 Южнокорейците се подмладиха с една до две години 2 юли 2023, 10:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР