Руският опозиционер и критик номер 1 на руския президент Владимир

...
Руският опозиционер и критик номер 1 на руския президент Владимир
Коментари Харесай

Месец преди президентските избори в Русия: Критик №1 на Путин умря в зловещия Полярен вълк

Руският опозиционер и критик номер 1 на съветския президент Владимир Путин Алексей Навални умря на 47 години в наказателна колония в Арктика. Юристът, който излежава 19-годишна присъда за екстремизъм, преди два месеца беше изместен в колония със специфичен режим в селището Харп в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг. Лагерът се намира на към 60 километра на север от Северния полярен кръг и на близо 1900 километра североизточно от Москва.

" Аз съм вашият нов Дядо Мраз ", написа тогава опозиционерът. 

Колонията е известна като " Полярен вълк " и се счита за един от съветските затвори с най-сурови условия. Повечето лишени от независимост там са наказани за тежки закононарушения. Зимата е доста студена и температурите падат до минус 50.

Колонията е основана през 60-те години, като преди този момент е била част от системата руски лагери за насилствен труд ГУЛАГ.



Последната борба сред положителното и неутралността

Алексей Навални е съветски опозиционен политик, правист и публичен деятел. Лидер е на партията „ Народен алианс “ от 2013 година, която сред 2014 и 2018 година носи името „ Партия на напредъка “, а през 2018 година се трансформира в „ Русия на бъдещето “, на която през 2019 година Министерството на правораздаването на Руската федерация отхвърля регистрация. Той е създател на организацията с нестопанска цел Фонд за битка с корупцията, която през юли 2020 година афишира разпродажба като юридическо лице и е записана с друго юридическо название – „ Фонд за отбрана правата на жителите “.

Докато бе на независимост Навални поддържаше блог на обществено-политическа тема, носещ неговото име с подзаглавие „ Последната борба сред положителното и неутралността “.



Навални създаде и ръководеше антикорупционни планове като „ Умное голосование “, „ Профсоюз Навального “, „ РосПил “, „ РосЖКХ “, „ РосЯма “, „ РосВыборы “ и „ Добрая машина правды “. Те бяха част от основания от него през 2011 година „ Фонд за битка с корупция “, който през октомври 2019 година бе разгласен от съветското министерство на правораздаването за „ задграничен сътрудник “, а през 2021 година московската прокуратура издава искане Фондът за битка с корупцията и Фондът за отбрана на правата на жителите да бъдат приети за екстремистки организации.

През 2013 година се кандидатира за кмет на Москва, подсилен от дясноцентристката, либерално-консервативна политическа партия „ Партията на националните свободи “ (ПАРНАС). Навални остана на второ място с малко над 27% от електоралните гласове, само че загуби от краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на Москва Сергей Собянин, който получи 51,37% от гласовете.

На 18 юли 2013 година Навални е наказан по така наречен дело „ Кировлес “ от съд в гр. Киров на 5 години затвор за заграбване на над 500 000 щатски $ (16 милиона рубли) от държавна компания за дървесина. В началото на 2016 година Европейският съд по правата на индивида разгласява решение по делото Navalnyy and Ofitserov v. Russia, взето единомислещо, съгласно което правото на Навални на обективен развой при разглеждане на делото „ Кировлес “ през 2013 година е нарушено.

Европейски съд по правата на човека установи, че съдът, издал неоправдателната присъда на съобвиняемите, е дефинирал присъдата си по метод, който може да бъде прегледан като увреждащ във връзка с хипотетичното присъединяване на жалбоподателите в закононарушението.

Атака към Кремъл

През същата 2016 година Навални афишира, че ще взе участие в президентските избори в Русия през март 2018 година През 2017 година Централната изборна комисия в страната отхвърля кандидатурата му за регистрация за присъединяване в изборите (спечелени с близо 77% от вота от Владимир Путин), макар събраните от Навални 500 подписа, нужни за регистрирането му, с претекста, че против него има издадена присъда за корупция.

През 2018 година Европейският съд по правата на индивида се произнася с ново решение против Русия, с което дефинира седемте ареста на Навални сред 2012 до 2014 година като политически стимулирани според изискванията на Европейската спогодба за правата на индивида, по която Русия е страна.

В решението се споделя, че арестите са целели „ угнетяване на политическия плурализъм “, а съветската страна е наказана да заплати на Навални 63 000 евро – 50 000 евро като отплата за морални вреди, 1025 евро за материални вреди и 12 653 евро разходи по делото. В коментара си за решението Навални отбелязва, че това решение е доста значимо освен за него, „ само че и за доста хора в Русия, които всекидневно се сблъскват с сходни арести “.

На 2 март 2022 година Навални разгласява в блога си и в своя заверен персонален профил в Twitter изказване на британски език,

с което жигосва нападението на Русия над Украйна. В едно от обвързваните известия той акцентира, че " Путин не е Русия ",

и добавя, че в случай че има нещо в Русия сега, с което съветските жители може да се гордеят най-вече, това са " тези 6824 души, които бяха арестувани, тъй като - без никой да ги приканва - излязоха на улицата с плакати с надпис " Не на войната ". За 48 часа изказването му е препубликувано повече от 34 000 пъти, а близо 100 000 консуматори на Twitter са декларирали поддръжката си посредством функционалността " одобрявам ".



Отравянето с " Новичок "

През август 2020 е изработен опит за убийството на Навални посредством отравянето му с нервнопаралитичното вещество „ Новичок “. Той колабира по време на полет над Сибир и е откаран по неотложност в болница в Омск. Смята се, че това спешно кацане избавя живота му. Базираната в Берлин, Германия, благотворителна организация „ Фондация Кино за мир “ съумява да убеди съветските управляващи да разрешат превозването му по въздух до Берлин за лекуване.

През септември немското държавно управление разкрива, че тестванията, осъществени от военните, са разкрили „ недвусмислено доказателство за химическо нервно-паралитично бойно вещество от групата „ Новичок “. Кремъл отхвърля каквото и да е присъединяване и отхвърля резултатите от тестванията, потвърдили съществуването на „ Новичок “.

След възобновяване, траяло няколко месеца, на 17 януари 2021 година Навални се завръща в Москва и неотложно е арестуван. Неговите поддръжници в страната провеждат всеобщи митинги в цяла Русия, на които полицията задържа над 5000 души за присъединяване в неразрешени манифестации. Съпругата на Навални Юлия е измежду арестуваните за присъединяване в демонстрациите над 1600 души единствено в Москва.

Европейският съюз постанова наказания на шестима висши съветски чиновници и на Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технология в Москва, като ги упреква в директно присъединяване в отравянето. В отговор на глобите Русия издава възбрана за влизането на територията на страната на няколко чиновници и институции на Европейски Съюз.

На 2 февруари Московски съд издава присъда отнемане от независимост на Навални за 42 месеца за нарушение на изискванията на условната присъда за машинация против него от 2014 година Той е упрекнат, а съдът го намира за отговорен, в неспазване на условието да подава отчети постоянно в полицията през 2020 година

Неговият юридически екип декларира, че това е неуместно, защото управляващите са знаели, че той получава незабавна помощ в Берлин поради отравянето с „ Новичок “ в Сибир. Той напомня на съда, че през част от това време е бил в кома. Самият Навални твърди, че сред януари и август 2020 година, когато е токсичен, е подавал отчети в полицията два пъти месечно и отхвърля делото за машинация като измислено и целящо да го заглуши. Изправен пред съда, Навални повтаря обвиняването си против президента на Руската Федерация, Владимир Путин, потвърждавайки, че той персонално е наредил на държавни сътрудници да го отровят.

Година по-късно, през февруари 2022 година, Съдът във Владимир, Русия, отхвърли настояването на Навални за анулация на статута му на „ терорист “. Служители на Федералната работа по осъществяване на наказванията (ФСИН) споделят по време на чуването, че Навални е с този статут, тъй като „ е направил административни нарушавания на законите и наредбите, основал е организация, която е приета за екстремистка, и тъй като против него е формирано наказателно дело на обвинявания в екстремизъм “.

На 22 март 2022 година Навални е наказан на девет години затвор и на санкция от към 11 500 $. Процесът се организира в спонтанна правосъдна зала в пандиза край Москва, където той е държан повече от година. Тази присъда разрешава на съветските управляващи да реалокират Навални в затвор с по-висока степен на сигурност по-далеч от Москва, което ще затрудни юристите и фамилията му да го посещават.

Събитията, свързани с отравянето на Навални и работата му с проверяващия публицист от Белингкат Христо Грозев, вследствие на която са разпознати сътрудниците на Федералната работа за сигурност на Руската федерация, взели участие в отравянето, са показани в документален филм на режисьора Даниел Роер.

Премиерата на кино лентата, продуциран от HBO Max и CNN Films, се състои на 25 януари 2022 година на филмовия фестивал „ Сънданс “. Той е измежду номинираните в категорията за писмено кино на 95-те награди на Филмовата академия на Съединени американски щати, печели премията за най-хубав политически документален филм на седмите награди Critics` Choice и премията за най-хубав документален филм на Британската академия за кино и телевизионно изкуство.

В речта си при приемането на статуетката за „ Навални “ на церемонията на 76-тите награди на БАФТА през февруари 2023 година основателите на кино лентата изричат признателност и посвещават премията на Грозев, който е измежду основните настоящи лица във кино лентата, дружно с Мария Певчих — основен следовател на Фондацията за битка с корупцията на Навални.

Съпругата и дъщерята на Навални - Юлия и Дария - участват на церемонията, за разлика от Грозев. В известие, което разгласява в своята профилна страница в Twitter, Грозев афишира, че му е " неразрешено " да участва на церемонията по връчването на премиите в Лондон, тъй като съставлява " риск за сигурността ".

Филмът е показан премиерно на огромен екран в България на 27 септември 2022 година в кино „ Люмиер “ в София, а след края на прожекцията се състои полемика с Христо Грозев, водена от журналистката Ирина Недева. Три месеца по-късно Грозев е разгласен за федерално търсене в Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР