Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като
Коментари Харесай

Лавров за затвореното въздушно пространство: Случи се немислимото, поведението на Запада е цинично

Руският министър на външните работи Сергей Лавров дефинира през днешния ден като " невиждано " затварянето на въздушното пространство за неговия аероплан от България, районен съд Македония и Черна гора, което му попречи да отиде на аудиенция в Сърбия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Случи се нещо невиждано, немислимо ", сподели Лавров на конференция, на която разкритикува тази мярка като " скандална " и разгласи държанието на Запада като " цинично ". Той добави, че към момента не е получил пояснение за тяхното решение, съобщи Ройтерс.

Министърът сподели, че вместо това ще предложения сръбския си сътрудник да го посети в Москва и добави: " Главното е, че никой не е кадърен да унищожи връзките ни със Сърбия ".

Съседните на Сърбия страни - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за държавния аероплан, с който през днешния ден съветският първи посланик трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл дефинира решението им като неприятелски акт.

" Ако аудиенция на съветски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до опасност в световен мащаб, тогава нещата на Запад наподобява не вървят на добре ", сподели пред публицисти Лавров, представен от ТАСС.

" В общи линии това, което се случи, е отнемане на суверенна страна от правото ѝ да организира външна политика. Блокирана е интернационалната активност на Сърбия, най-малкото в този миг в връзките ѝ с Русия ", уточни съветският външен министър.

" Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и персонално на президента Александър Вучич, който акцентира, че няма да заема антируска позиция, само че Европейският съюз желае точно това ", сподели Лавров.

" Снощи и тази заран постъпиха доста въпроси на медии за нашата реакция на невижданите решения, които взеха някои страни членки на НАТО - решения, които попречиха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо невиждано и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни дейности ", уточни пред публицисти съветският първи посланик.

" Тук няма да извъртам. Това е още една нагледна и поучителна проява на това, до каква степен НАТО и Европейски Съюз могат да стигнат до задействане на най-долнопробни способи за влияние върху тези, които се управляват от националните си ползи и не са подготвени да жертват правилата си, достолепието си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо интернационалното право ", уточни Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин сподели, че изпитва надълбоко страдание за " възпрепятстването " на визитата на Лавров, който разказа като огромен и потвърден другар на Сърбия ".

Кремъл назова през днешния ден решението за затварянето на въздушното пространство " неприятелски акт ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред публицисти, че сходни дейности основават проблеми с създаването на график за дипломатически срещи на високо равнище. Такива дейности обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с другарски страни, добави Песков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР