Руският изпълнител на строежа на АЕЦ Белене – Росатом, все

...
Руският изпълнител на строежа на АЕЦ Белене – Росатом, все
Коментари Харесай

Росатом още обсъжда участието си в проекта Белене

Руският реализатор на градежа на АЕЦ " Белене " – " Росатом ", към момента не е решил дали да взе участие в процедурата за търсене на стратегически вложител или миноритарни акционери в спрения към момента нуклеарен план, с цел да се обезпечи финансиране за подновяването му.
" Към днешна дата проучваме от всички страни този план и вероятностите за нашето присъединяване като вложител. Все още разполагаме с задоволително време, с цел да вземем такова решение. Ние доста желаеме да подкрепим реализирането на плана. Искрено ви споделям, че в компанията работи огромен екип върху всички аспекти на плана и доста деликатно и съществено се отнасяме към нашето присъединяване ", съобщи пред публицисти Евгений Пакерманов, президент на " Русатом Оверсиз ", дъщерно сдружение на " Росатом ", отговарящо за нуклеарните планове на концерна зад граница.

Пакерманов взе участие в годишната интернационална нуклеарна конференция БулАтом, дружно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, депутати и представители на международния нуклеарен бизнес.
Централната тематика на форума още веднъж бе възобновяването на плана АЕЦ " Белене " в подтекста на оповестената на 22 май процедура за приемане на заявки от кандидат-инвеститори, която ще продължи 90 дни. Засега претенденти няма. Дискутирано бе терзанието на евентуалните вложители от неналичието на държавна гаранция за реализацията на плана. Народният представител от Българска социалистическа партия и зам.-председател на енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков съобщи, че партията му ще поддържа разширение на " тясната рамка " на сегашните параметри за реализацията на нуклеарния градеж. В гласуваните от Народното събрание и държавното управление решения категорично е посочено, че АЕЦ " Белене " няма да получи държавни гаранции, държавно кредитиране и дълготрайни контракти за изкупуване на тока. Такива може да се сключат с предприятия единствено при изявено от тях предпочитание в границите на в този момент стартиралата процедура.

Въпросът за държавните гаранции се дискутира още от миналогодишното издание на БулАтом и бе повдигната както от " Росатом ", по този начин и от другия евентуален стратегически вложител – Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). И по време на настоящия конгрес още веднъж стана дума за нуждата от държавна поддръжка и присъединяване на самата страна в плана. " Именно поддръжката е терзанието, не е наложително да бъде гаранция, защото поддръжката може да бъде най-различна, само че всеки вложител би трябвало да има гаранция за възвращаемост на направените вложенията. От това идва затруднението ", разяснява Пакерманов, представен от изданието 3e-news.

Той добави, че в границите на БулАтом е имал среща с представители на френската компания " Фраматом ", която има интерес да взе участие в плана като снабдител на съоръжение. Представителят на " Росатем " съобщи, че " Фраматом " " удостоверява своята заинтригуваност и е подготвена включително да взе участие и в организацията по финансирането ".Той добави, че и американската " Дженерал Електрик " е подготвена да взе участие в техническата част, само че не знае за различен техен интерес по отношение на АЕЦ " Белене ".Вероятно " Фраматом " е предложила да обезпечи експортно кредитиране за своето съоръжение за плана, което е постоянно срещана процедура.

Енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че документите за провеждането на процедурата за търсене на вложител или дребни акционери в плана към този момент е изпратена на деклариралите до момента интерес компании да вземат участие под една или друга форма. Това са CNNC, " Росатом ", Фраматом " и " Дженерал Електрик ". Петкова съобщи, че към този момент е подготвена оценката на активите, с които страната счита да взе участие в акционерния капитал на плановата компания за АЕЦ " Белене ". Данните първо ще бъдат предоставени на евентуалните вложители, а едвам след образуването на плановата компания – и пред обществото, добави Петкова.

Това най-вероятно се прави поради опцията кандидат-инвеститорите да оспорват оценките и да не одобряват каузи, който страната желае да резервира за себе си против направените към този момент вложения в плана. Според обявявани до момента данни, НЕК е вложила над 3 милиарда лева, а през април Петкова сподели, че НЕК стартира процедура по долицензиране на плана пред Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Целта е то да се прибави към съществуващите активи на плана и по този начин да се увеличи държавният дял.

Шефът на НЕК Петър Илиев сподели, че до две седмици ще бъде оповестена процедура за компания, която да оказва помощ за нужните допълнения към плана за АЕЦ " Белене " за издаването на финален лиценз от АЯР.

" Ще сключим контракта и някъде есента ще получим подготвен, лицензиран план, който вероятно да го представим на искащите за построяването на АЕЦ " Белене ". Много по-добре е при водене на договарянията да представим и лицензиран план, в сравнение с приказки, че имаме най-хубавия план ", сподели Петър Илиев пред БНР.

Според Богомил Манчев, ръководител на Българския атомен конгрес, който провежда форума БулАтом, вложителите ще признаят към 1.3 – 1.4 милиарда евро от изхарчените досега пари за АЕЦ " Белене ". Според него е допустимо страната да изиска да получи бонус за привличането на вложителя, какъвто предложи немската компания " Ер Ве Е " (RWE) за придобиване на 49 на 100 от плана, само че се отхвърли и до акционерно съглашение с НЕК не се стигна. Манчев напомни пред 3е-news, че при подписването на предварителния контракт сред НЕК и RWE страната по неразбираеми аргументи се отхвърли от тези 300 млн. евро, които в действителност трябваше да се инжектират в капитала на взаимната им компания. Теменужка Петкова не изключи процесът на договарянията с евентуалните претенденти да продължи повече от плануваното според от въпросите им.
" Надявам се на оптимално ускорение на процедурата за стратегически вложител за АЕЦ " Белене ", съобщи Манчев. В обръщението си към участниците в конференцията Манчев напомни, че с нуклеарна енергетика и ВЕИ може да се реализира 85 % беземисионна енергетика, само че не може с лека ръка да се отпишат и въглищните централи, за чиято рационализация по отношение на евроизисквания ще са нужни големи средства, което ще се отрази на цените.
" Изграждането на АЕЦ " Белене " ще разреши да преаранжираме микса си. Засега единствено атомната сила и възобновимите източници не могат да задоволят цялото ползване, тъй че страната ни не трябва да задрасква с лека ръка въглищата. Нужно е обаче да стартираме да развиваме и водородните технологии, като това ще помогне да реализираме беземисионна енергетика. Би било доста добре, в случай че страната стане мажоритарен участник в плана " Белене ", сподели още Манчев. Основният проблем на плана за АЕЦ " Белене " е финансирането, призна ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Заместникът му в комисията Таско Ерменков сподели, че е обезпокоен " от лутането, от търсенето на миноритарно присъединяване, от включването в плана на опциите за присъединяване посредством дълготрайно изкупуване на електрическа енергия ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР