Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожката атомна електроцентрала,

...
Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожката атомна електроцентрала,
Коментари Харесай

Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел

Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожката атомна електроцентрала, оповестиха Ройтерс и Франс прес, базирайки се на украинската държавна ревизия за нуклеарно контролиране.

По-рано оповестиха за пожар в украинската нуклеарна централа „Запорижия“, най-голямата сходна централа в Европа, след нахлуване на съветски войски, заяви кметът на намиращия се наоколо град Енергодар, представен от Ройтерс.

Имаше яростни боеве сред локални сили и съветски войски, оповестява Дмитро Орлов в онлайн пост. Той добави, че при боевете са дадени жертви, без да прецизира детайлности.

Украинските избавителни служби оповестиха, че са съумели да доближат до нуклеарната централа, в която избухна пожар след обстрел от страна на съветски военни сили. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се споделя в изказване, оповестено във фейсбук. По-рано украинските управляващи оповестиха, че в пожарът в централата е засегнал „учебна сграда“ и лаборатория, само че за момента радиационната сигурност е „гарантирана“.

При пожара не е наранена жизненоважна техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските управляващи, съгласно които не е регистрирано повишение на нивото на радиация.

Украинската Служба за изключителни обстановки заяви по-рано, че вследствие на съветския обстрел е зародил пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6,20 часа локално време е бил сподавен. Изключен е бил Трети енергоблок. Кметът на близкия град Енергодар сподели, че на територията на централата има ранени.

По-рано украинските управляващи оповестиха, че съветските сили усилват напъните си за завладяване на централата и са влезнали в града с танкове.

Британският министър председател Борис Джонсън прикани за свикването на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да се организира „през ​​следващите няколко часа“, откакто съветски сили обстреляха украинската атомна електроцентрала „Запорижия“, съобщи Франс прес.

„Безотговорните дейности на президента Путин към този момент могат директно да застрашат сигурността на цяла Европа“, съобщи Джонсън след диалог с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски упрекна Русия, че нейни танкове обстрелват умишлено атомната електроцентрала „Запорижия“, отбелязва ДПА. „Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това значи, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това“, съобщи украинският президент, като предизвести, че сигурността на цяла Европа ще бъде под опасност при положение на детонация. Той подсети, че Украйна има 15 атомни реактора и даде повредата в Чернобил през 1986 година като образец за заплахата, на която е изложен континентът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР