Руските царе са заливани от подаръци – както от монарси

...
Руските царе са заливани от подаръци – както от монарси
Коментари Харесай

Най-необичайните подаръци за руските царе

Руските царе са заливани от дарове – както от монарси на други страни, по този начин и от жители.

Избрахме всички най-най измежду тези блага: най-страшният, най-сложният, най-ценният от художествена позиция и така нататък
Най-страшният: лъвовете на Иван Грозни
 Иван IV изпраща Осип Непея в Англия. Миниатюра от Никоновата хроника. 16 век

Иван IV изпраща Осип Непея в Англия. Миниатюра от Никоновата хроника. 16 векСвободни източници

През 1557 година британската кралица Мария I Тюдор изпраща на Иван IV Василиевич лъв и лъвица. Подаръкът е толкоз забележителен, че животните минават под персоналното наблюдаване на посланика в Англия, Осип Непеи. Моментът на влизането на лъвовете в Москва даже е маркиран в Лицевата летописна хроника – парадната илюстрирана история на царуването на Иван Грозни.

 Николските врати на Кремъл и Алевизовият трап. Ф. Алексеев, възпитаници, 1800-те

Николските врати на Кремъл и Алевизовият трап. Ф. Алексеев, възпитаници, 1800-теСвободни източници

Иван Грозни разполага лъвовете край Възкресенските врати на Китайгородската стена – парадни, посредством които влизат на Червения площад богатите посетители на града, в това число посланиците от непознати страни. Лъвовете са сложени на пресъхналия Алевизов трап, който минава около стените на Кремъл, и са такава забележителност, че даже Възкресенските врати дълго по-късно са наричани „ Лъвските “. Живеят в Москва много дълго – и биха живели още по-дълго, в случай че не беше пожарът през 1571 година, когато Москва е подпалена от кримския хан Девлет-Гирей. След пожара намират животните мъртви на Червения площад.
Най-тежкият: слоновете на Елисавета Петровна
 Изглед към Адмиралтейството и Дворцовия площад по време на процесията на слоновете, изпратени от персийския шах

Изглед към Адмиралтейството и Дворцовия площад по време на процесията на слоновете, изпратени от персийския шахСвободни източници

През 1741 година персийският водач шах Надир Афшар подарява цели 14 слона на Елисавета Петровна – дъщерята на Петър Велики. Е, персонално за нея са предопределени „ единствено “ седем слона – пет от животните са за подарък на малолетния Иван VI, който сяда на царския престол през октомври 1740 година, а още два – на майка му и регент Анна Леополдовна.

Слоновете на Елисавета Петровна са изпратени като предложение за сватба. Шах Надир желае да подписа династичен брак за обединяването с Русия против Турция. Персийският водач счита, че отлъчената от трона щерка на Петър може да прегледа предлагането му, което той подплатява освен със слонове, само че и с купища скъпоценности. Разбира се, сходни оферти са срещу всички правила на европейската дипломация. Приемат даровете, само че даже не позволяват персийския дипломат при Елисавета. За сватба и дума не може да става – през октомври 1741-ва, когато слоновете идват в Петербург, „ Петровата щерка “ към този момент напълно е възнамерявала преврата за завладяване на властта.

Слоновете са настанени в центъра на Петербург – Караванната улица носи това име, тъй като на нея в миналото стои караван-сарай, пространствата за слоновете. Впоследствие животните са преселени на мястото на днешния пл. „ Въстание “, като ги водят на водопой на Нева по Суворовския проспект, който тогава се назовава ул. „ Слонова “.
Най-сложният: часовникът „ Храм на Славата “ за Екатерина II
 Часовник

Часовник „ Храм на славата “, показан в изложбената зала в камбанарията на КремълВиктор Великжанин/ТАСС

Уникалният автоматизиран часовник е основан във връзка царуването на Екатерина Велика и популяризира нейните постижения. Изработен е от Майкъл Медокс, британски инженер, който още през 1766 година е поканен да образова наследника – Павел Петрович – по физика и математика. Медокс остава в Русия и основава един от първите обществени театри – Петровският спектакъл в Москва.

Не всички елементи на часовника са оживели до през днешния ден, а механизмът в този момент работи едвам отчасти. Когато часовникът е бил в изцяло работно положение, на всеки три часа след осъществяването на химна „ Гръм на успеха, разнеси се “, изнася цяло зрелище. Слънчевият ореол към циферблата стартира да се прелива заради придвижването на кристалните цилиндри, по едно и също време се отварят предните отвори на кутията, зад които е прикрит машинален водопад. Орлиците върху колоните разтварят клюнове и отронват в устите на пиленцата същински перли. Часовникът е екипиран и с металофон, който може да извършва 12 разнообразни мелодии.



Валентина Мастюкова/ТАСС

„ Два реда кристални тръби, ситуирани на фона на жълто и оранжево фолио, се въртят към бял циферблат с подписа на Медокс, имитиращ слънчевото зарево. В същия миг предните порти на кутията се отвориха, показвайки картина на изобретателно направен водопад, в който същите кристални тръби, въртящи се към оста си и движещи се отвесно, пораждаха илюзията за течаща вода. Големи централни лалета отвориха венчелистчета, обсипани с кристали, а върху пирамидалните тичинки можеше да се види изящен двуглав орел и знаци на съветски ордени. И над цялата тази приказност на всеки пет секунди грижовни орли пускаха перли в човките на своите пиленца “.
Най-скъпият: елмаз „ Орлов “ за Екатерина II
 Диамант

Диамант „ Орлов “ в императорския скиптърЮрий Сомов/Sputnik

Това е най-скъпият измежду диамантите, открити в Индия – толкоз остарял, че е имал доста имена – в това число „ Великият могол “ (на името на империята на индийските шахове, на които принадлежи) и „ Планината Синай “. Диамантът е открит в Индия при започване на XVII век. Намира се там до 1738 година, когато шах Надир завладява Индия и изнася съкровищата в Персия. Оттам камъкът по неразбираеми пътища попада в Европа, където е открит в Лондон в средата на XVIII век.

Легендата споделя, че камъкът е подарен на императрицата от нейния любимец граф Григорий Орлов на 24 ноември 1773 година по време на празненство за рождения ѝ ден. Пруският делегат граф Виктор декор Солмс разказва събитието по този начин: „ Всички, които се появиха в залата, ѝ подариха големи букети цветя, макар късната есен, а някои ѝ подариха и особено подготвен за случая сувенир. Един граф Григорий пристигна с празни ръце. Като видя несъответствието на външния си тип с общото въодушевление, той като че ли с скука се плесна по челото и яростно сподели: „ Прости, майко! Вие имате подобен празник през днешния ден, а аз, остарял простак (Орлов тогава е на 39 години – бел.ред.), изцяло забравих. Е, не се ядосвай, имам нещичко тук… Може да ти е от полза… Не отхвърляй да го вземеш “. С тези думи графът вади от джоба на жилетката си дребна плоска кутийка със драгоценен елмаз “.

Истината е доста по-прозаична – Екатерина II прави този „ подарък “ за себе си. Диамантът е платен от арменския търговец Лазарев за 400 000 рубли – огромна сума, която даже любимецът на императрицата не може да си разреши. Диамантът е закупен на погашение за седем години, а императрицата заплаща за него от държавната хазна. През същата 1774 година орловският елмаз е подложен на върха на императорския жезъл на Руската империя, където се намира и до през днешния ден.
Най-ценното произведение на изкуството: орел от слонова кост за Николай II


Михаил Фомичев/ТАСС; Държавен музей на Изтока

Скулптурата „ Орел върху бор “ и параванът за нея са основани като подарък от японския император Мейджи на съветския Николай II по случай коронацията му през 1896 година. Орелът е дело на известния японски ваятел Канеда Кенджиро. Сега тя е един от главните експонати в Музея на ориенталското изкуство в Москва, където скулптурата има лична зала. Основата на скулптурата е направена от дърво и е покрита с изрязани от слонова кост пера – общо над 1500 обособени елементи. Главата и прилежащите ѝ пера са издълбани от едно парче слонски бивни, а ноктите и очите на птицата са направени от рог.

Орелът в Япония, както и в европейската хералдика, символизира мощ и власт. Очевидно е, че точно орелът е бил определен за подарък на монарха на страната, на чийто герб е изобразен двуглав орел. Борът, на който седи птицата, значи дългоденствие, а скалите (на паравана) са благопожелание за неизчерпаема мощ и дълго и благоденстващо ръководство.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР